confidence level adalah lebih crucial dari tandas

saya ada masalah dalam keyakinan diri.
confidence level yang rendah, self esteem yang tahap zero.
ada masalah berkomunikasi dan takutkan crowd yang ramai serta tidak dikenali.
saya pun tak pasti bagaimana saya nak atasi. susah lah.
keselesaan saya hanya ketika saya berada dalam crowd yang saya kenal.


saya selalu iri hati dengan manusia yang mampu bertindak lincah depan halayak ramai.
benda ini sesuatu yang genetik, cara dibesarkan, atau masalah lemah fikiran?
susah kan..? lebih susah dari thermodynamic dan statistic.

saya tak tahu macam mana saya nak atasi masalah itu.
come on baby. macam mana ni.

16 comments:

twinkle twinkle said...

WAA..sme goes here kot,,hrp sgt smoge dpt berubah

Tomoko said...

u can change it dear. tapi take time and effort kne berterusan lah.

1. pg cari bahan on 'how to be confidence' lepas tu baca.

2. bila ada peluang nak talk in front of crowd, take it. yes, memang siyes lutut gegar macam nak tercabut. but then u kne start on a crowd yang tak ramai sangat first.

3. try this, moga moga ada perubahan.

tu je kot yang boleh i bntu.

;)

y u z said...

buat volunteering. lama-lama dah tak kisah sangat. tatau mana nak pegi? meh datang KL Krash Pad. =)

lidah said...

oh thank you tomoko and cikgu pairuz :)

Ayyman Rahim said...

SAMA LAH WEH.

Tomoko said...

try it taw. :) gudlak.

lidah said...

baikk will do tomoko. TQ :)

mak cik said...

gasp!
if it's genetically driven, we must be related.
i'm suffering from severely low self esteem. yours is zero, mine's negative.
to put the cherry on top, my profession requires me to prance around in front of pple. nightmarish!

lidah said...

makcik :i dah lama rasa i mesti ada kakak yang terputus hubungan dari kecik. oh . welcome home sister

kampong boy said...

sama kat sini
taktau nak buat camne

Anonymous said...

boss..

aku braso aku ajim jupo(terserempak)dgn mu..

waktu malam..

kat kopitiam saltwater,kerteh.

lidah said...

anonimus :haha mu keje mana?

Anonymous said...

kawe kijo kemaman,KSB,

tapi kawe duk paka.

comey awek mu maley tu..haha
siap main card lagi

lidah said...

mcm mana mu knal aku sape? jengg jengg

Anonymous said...

hurmm,so'aley pendek,tp kalu aku nk jawab panjey tu. pendek crito,aku folo blog ni->flicker mu->fb mu->website mu.

kalu aku oyak namo penuh mu sini key, pecoh bol plop. mu tahu dop pecoh bol tu gapow?? pecah bulb(mentol).klate panggil pecoh bol,maksudnyo pecah rahsio.haaa..

ko guano lidoh?
(lidah=lidoh(klate))
HAHAHA!!! bengom laaa..jeng parok!

Anonymous said...

hahaha sumo tau la dio ni karengg :p

ke wane karengg???


-aku anony nombo duo plop