bahasa melayu mudah untuk orang lemah fikiran

tak faham aku kenapa kadang-kadang orang amik things too serious, personal sangat.
alamak .. . dah la remain anonymous. tak hebat langsung.
aku tak pernah keluar statement menentang golongan dengan fixie.
aku hanya persoalkan kewarasan fix gear bike dan aku buat comparison untuk beli basikal yang mana satu untuk aku bersenam dan commute mudah , ringkas, murah dan cantik. tetapi ramai pula yang hanya pandang je huruf-huruf yang aku susun dan tak faham. buat penat aku study tentang basikal. haih. tak apalah. bukan semua orang pandai dan reti baca. oh ye, mountain bike pon saya main, jadi ada apa hal der?

seperti juga aku bercakap tentang penulis yang menulis.
penyajak yang menyajak serta photographer yang photograph.
entry lepas secara literalnya, aku hanya mengatakan yang kita perlukan
identiti sendiri, signature..

terlalu banyak sangat reference. rujukan menimbun.
menyebabkan ia akan mempengaruhi penulisan.
gaya yang sama. baca sajak pun macam ada 10 orang fynn jamal.
macam mana?
gamba pula semua dengan komposisi yang sama. gamba pun sama.
exactly the same. subjek je orang melayu.
dan penyanyi yang buat muzik, muzik sebijik-sebijik orang lain punya cuma tukar dalam bahasa melayu. cenggane ? tak salah pun. benda sedap dengar apa salahnya.
tapi itu lah, saya cuma persoalkan signature dan identiti.
kalau semua orang nak beli dslr beli lah.
tapi tak semua orang boleh jadi photographer.
tak semua orang boleh ada identiti dan perasaan dalam setiap gamba.
jadi...

renung renungkan dan selamat beramal,
fuck skill, lets rock.
wasalam

13 comments:

tutup mulut said...

setuju sangat

Amoi said...

hello encik lidah,
i dont know u n u dont know me.
Tapi saya dah lama baca blog awak and saya tau awak seorang yang sayangkan alam sekitar n haiwan.

so,can u please join this tiger blogfest 2010, untuk info pergi url ni
http://planetofthemonyets.blogspot.com/2010/03/tiger-blogfest-info.html

Ur an amazing and famous blogger and im sure apa yang awak post akan beri impak dekat pembaca.

Tak susah pun =)

Thanx =)

jiman said...

orang melayu memang lemah identiti dan mentaliti.

lidah said...

tak baik kau kutuk kaum kaum .tak semua orang macam tu.

ia macam tak semua melayu lemah, tak semua cina rajin, tak semua india menoreh getah.

hanya segelintir. kan?

Chaireel Azizee Mohamed @ Ayub said...

masalah minded la kan...hurm...

Puppet Koyak said...

lidah, i'm with u in this one.
ntah pape anoni (or more to onani) tu.
ur into fixie, tp bukan ko naek saeng azizol men beskal peringkat negara kan?
hahaha..
keep up ur writing.
ak sokong..

chaon said...

haha.memang lah tu.pada aku itu la pengorbanan yg kita kene tgk & hadap.dah x kan nk sound plk.pd aku biar aje lah.budak2.xpun org nak cuba.dalam 300 org bli dlsr,xkan satu pun xde yang terer.300 bands bdk2 muda,tua sket nnt matang la mereka.mesti ada yg bjaya.yg lain taw nk begaye aje tu,ha begaye la korang smp tua.isi xda.yg ada duit.eh eh

syuk said...

haha..mmg best 'reflection' dari lidah-lidah..go on kareng

Remy said...

pendapat aku,
semua orang start buat sesuatu dgn ikut minat org.tgok org buat.
bile tgok,minat & ikut org buat,maka jadilaahh..
org jadi punk,mcm best.?kita pon slow2 dgr muzik punk.rambut pacak sket.
org maen skate,mcm best.?kita slow2 beli 'revolution',pakai kasut skate
org tangkap gamba,wah!cantik gamba..?kita slow2 usha kamera.
org maen beskal,style lah..?kita slow2 usha beskal..
tapi kalo org yg x berduet,angan2 je laa jadinyaa..
maka semua tuh x dtg dari mimpi..
tp 'influence'..pendedahan tv,majalah,mespes dll..
xde dah org nak cipta mentol skarang neh,tp ade org guna kreativiti mengubah suai mentol jd kaler maler.hehehe..
dan jd lampu kereta mewah2 yg menyakitkan mata malam2 tuh..
makanya lagi, bile dah ramai satu2 minat tuh,kita pon buleh la buat kelab,group,team,komuniti dll..masuk rancangan remaja..baru gempak gegarnya nnti..
xkan nak bergerak sorang2 je. x sylo laa kan..??hahaha
aku pon tgok ko tangkap gamba cantik..aku jd minat..tp duet xde..guane nak beli dslr..??pakai kamera kodak ambik gamba sambil meniarap shoot dr sudut bawah pon jadi laahh..kurang2 ade gaya..tgok ko maen beskal,video org2 jepon layan beskal,ganas jugak..aku pon bak dtg beskal adek aku buat pegi skolah dulu2..amacam.. jom laa kita konvoi g bukit bauk skali..nak nak..?? hahaha..-PEACE-

Remy said...

pendapat aku,
semua orang start buat sesuatu dgn ikut minat org.tgok org buat.
bile tgok,minat & ikut org buat,maka jadilaahh..
org jadi punk,mcm best.?kita pon slow2 dgr muzik punk.rambut pacak sket.
org maen skate,mcm best.?kita slow2 beli 'revolution',pakai kasut skate
org tangkap gamba,wah!cantik gamba..?kita slow2 usha kamera.
org maen beskal,style lah..?kita slow2 usha beskal..
tapi kalo org yg x berduet,angan2 je laa jadinyaa..
maka semua tuh x dtg dari mimpi..
tp 'influence'..pendedahan tv,majalah,mespes dll..
xde dah org nak cipta mentol skarang neh,tp ade org guna kreativiti mengubah suai mentol jd kaler maler.hehehe..
dan jd lampu kereta mewah2 yg menyakitkan mata malam2 tuh..
makanya lagi, bile dah ramai satu2 minat tuh,kita pon buleh la buat kelab,group,team,komuniti dll..masuk rancangan remaja..baru gempak gegarnya nnti..
xkan nak bergerak sorang2 je. x sylo laa kan..??hahaha
aku pon tgok ko tangkap gamba cantik..aku jd minat..tp duet xde..guane nak beli dslr..??pakai kamera kodak ambik gamba sambil meniarap shoot dr sudut bawah pon jadi laahh..kurang2 ade gaya..tgok ko maen beskal,video org2 jepon layan beskal,ganas jugak..aku pon bak dtg beskal adek aku buat pegi skolah dulu2..amacam.. jom laa kita konvoi g bukit bauk skali..nak nak..?? hahaha..-PEACE-

Remy said...

opss!!
sori braderr..
terpaste 2 kali..
tenet jem atas bukit bauk neh..
jgn marahh arr..-PEACE-

Ashraf Fareeq said...

just want to ask, where do you buy your fixed gear bicycle?

PM me, ashrafareeq@gmail.com

fynn jamal said...

aku sayang kau.
dan org2 yang tak ramai kenal aku zaman2 aku sorang2 kecuali dgn korang.