stop reading, but keep learning

you rasa you ni true ke atau you ni copycat macam yang lain?
bila orang bersajak you nak bersajak. tapi semua bahasa sampah punah terlajak.
atau orang menyanyi , awak nak menyanyi juga, harap ada duit dan rupa.
tapi ye lah. semua tu hak masing-masing, siapa i nak bising.


tak salah semua tu.
tiada siapa kisah. i pun tak..
cuma benda bila banyak dan congested , penuh tersumbat semua orang pun nak buat.
muncul satu lagi kegiatan yang tak sihat.

semua jadi sama je.
10 orang menulis sajak. dan semua dengan gaya yang sama.
10 orang mengambil gamba , dan semua gamba komposisi sama.
10 orang menulis lagu dan semua lagu dengan chord yang sama.

dunia akan jadi terlalu bosan jika ada 10 orang siti nurhaliza,
10 orang pharrel william, 10 orang albert einstein, 10 orang rosmah mansor, 10 orang katy perry dan sesiapa sahaja.

signature, satu benda yang lebih penting dari kecantikan. tak kisah lah gamba you kabur atau pelik.. ia perlu ada perasaan dan gaya tersendiri.macam tanda lahir , atau tahi lalat yang istimewa yang membezakan i dari you, dan we from them.

dulu missy elliot penah cakap, i dont listen to other people song much.
kerana dia tak mahu terpengaruh dengan gaya penulisan lagu.
dan sama ketika menulis dan melukis.



bak kata i pula,
stop reading, but keep learning
walaupun macam broken, tapi biarlah...
membaca tak akan bawa kita kemana.
pergi belajar dan buat .
pergi tengok television supaya boleh dengar , lihat dan ingat.
jangan hanya ke perpustakaan dan membaca sehingga rabun.
there are more than meets the eye. seperti kata optimus prime.
meniru adalah proses pembelajaran. dan untuk berjaya, kita perlu buat dengan cara yang tersendiri.

oh baby apa i melalut cakap ni

16 comments:

jeffry azizi jaafar said...

stop reading.setuju sgt dgn statement ni. :)

Anonymous said...

sape yg u cakapkan ni?

mawar said...

Saya tak bersetuju bila anda kata "stop reading" sebab bila manusia mula berhenti membaca, manusia itu tidak akan kemana-kemana.

Sedangkan dalam Islam pernah menyeru, bahkan dalam Al-quran juga pernah di perkatakan tentang kepentingan membaca.

Dalam Surah pertama yang diturunkan Allah kepada Rasulullah (S.a.w) berbunyi : "Bacalah dengan Nama Tuhan Mu yang menciptakan sekalian makhluk"

Bila manusia mula berhenti membaca, kedunguan manusia semakin lama semakin akan terserlah.

Membaca dan perbuatan (praktikal) harus seiring.

Back to basic.

that's all...

thank u..

'izzat said...
This comment has been removed by the author.
Haqim Zolkefli said...

read between the line guys..between the lineeee. omg la these people.. ;| nice one incek kareem konek.

mardotti zaaba said...

in educational term, reading is actually very-very important. try check out proponents of teaching of writing, mmg proven reading itu penting. tp mcm kau ckp, kalau baca tp xbuat, x jadi apa la. they assert that if u want to be a good writer, u need to read a lot. but that's only when u start producing something.based on this post, i'm taking that ur saying 'stop reading' as a figurative representation of the idea yg kalau tadah tapi tak pernah buat anda takkan kemana2, so i'm with u in this. setuju.

teruskan membaca. and spread the knowledge that u have. baru umph :)

Anonymous said...

bila orang main fixie bike...
awk pun nak main fixie bike...
ckp org...
awk pun same jek...
huh!

lidah said...

haha apahal la anoni ni tak puas hati
watefak wei

Anonymous said...

watefak urself la wei, seperti meludah ke langit, menepuk air di dulang

lidah said...

tak sayang. aku tak faham, apa masalahnya?

aku bercakap tentang signature dan identiti dalam berkarya.
apa kaitan dengan aku naik fixie?

kau mesti bodoh
kerja online je 24jam.

tak macam aku,
kerja 4 hari cuti 4 hari.
hidup senang.

yaziith su anaz said...

woo,,



true.
hidop kena ada kebebasan.
macam macam cara boleh pakai kalau nak belajar.
depends on ppl la.


cuma kena pandai pikir.

razak said...

kah kah kah.... hang memang tera la karem.

gdsjht said...

nama pun pakai anonymous karem. kalau ada telo mesti dah pakai nama sendiri.

fynn jamal said...

ramai main tulis tak pakai akal.
aku setuju sgt dgn cakap kau.

stop reading. tp dont stop learning.

bukanlah berhenti langsung membaca. gila ke apa. hari2 kita baca. baca papantanda, baca suratkaba, baca instruction utk login. mcm2.

kita bukan bangsat sgt nak pejam mata dengat pesan tuhan tentang iqra'.

aku adalah antara orang yang tak membaca. aku hidup elok juga. berilmu juga. sebab kalau baca main taram takde makna.

kita kena selektif.

pet, aku amik idea ni la. nak tulis.

lidah said...

haha . tu bila orang tengok dan tak membaca .
macam tu lah . setakat tengok je.
tahu, tapi tak faham apa.
membaziaq

'izzat said...

haha.skrg gua faham.

t.kasih.