you studied abroad. ok fine. so?

haha, saja propa title entry kali ni.
yeah yeah.
ok. jadi status fb i buat orang marah dan membunuh sesma sendiri.

" saya tak faham knape sesetgh org bangga sbb pernah belajar@tinggal di US.x rasa mcm loser ke? "

jadi, to make things clear, as freakin clear, baik I ulas lebih di sini supaya tiada lagi jiwa yang terkorban.
..

QUESTION
Why should you feel offended dengan statement i kalau you sekadar study abroad ?
I tak cakap you loser or pathetic sebab you studied abroad. please be clear.

You loser if :
you pernah belajar di luar negara atau melancong then bila balik sibuk cerita how good these countries are, maki hamun negara sendiri, dan keluar ayat-ayat macam:

a) "malaysian ni bodoh ini bodoh itu jahat ini jahat itu, and masa I kat US dulu,
Americans are baik ini baik itu hensem ini hensem itu , dan you guys patut bersyukur sebab dapat girlfriend dan bla bla bla"

b) "malaysia is sooo boring, i wish i could go back to UK and stay there forever"

c) "haih, rindu nya kat US, malaysia is so eww"

its not me to judge. yes, tapi i have my opinion. kan?
its not like im being a good citizen yang bangga dengan negara sendiri,
tapi at least, don't brag about something which is not yours.
sebusuk-busuk ketiak pun, still ketiak kita. bukan ketiak madonna ataupun brad pitt.
kita takkan bangga dengan bau wangi ketiak orang lain kan?

the concept is the same.

tak menarik kan macam tu?

macam stinky dan busuk.
macam bau basi.
macam rasa masam dan tak sedap.
macam ewww.

37 comments:

nurul said...

hi am, ko ni pandai menulis la.
ini series

Ayyman Rahim said...

Betul lah, study dekat Malaysia pun boleh kerja dapat berpuluh-puluh ribu jugak. Ceh

Ashraf Fareeq said...

sumpah kelakar.
ewww.
haha.

lidah said...

@nurul : hai nurul. ni nurul mana ni?
@ayyman: oyeh

azyan azilah said...

jenis tak bersyukur.
macam tu la.
sebab tu org dulu2 de ckp,

''hujan emas negera org'
hujan batu negara sendri,
lebey bek negara sendri.''

busuk2 camne pun dok sni gak.
takyah la nk blagak.
sedih tau.

ojamoja said...

i sayang malaysia.tapi kalau orang yang duk malaysia sepanjang hidup dia pun selalu kutuk malaysia, tuh kita patut panggil apa yah?

reverie said...

macam mana kalau kritik untuk bagi buka mata?

lidah said...

oja: i dont see ur point here oja. all imm saying is orang yg bangga dengan somethng which is not them's is not very nice. bkn pasal rakyat malaysia kutuk tntang negara sndiri. This is when u start to compare. And ive heard a lot about this "malaysia ni tak mcm masa dia dkt us dullu lah"."malaysian ni ini lah itulah and americans tu ini lah itulah". U shouldnt pissed off if u dont brag. Itu sahaja.


@reverie :kutuk untuk buka mata? Mcm mana tu?

Amir Syafiq said...

haha kalau kau nak pukul orang-orang macam ni kau jangan lupa panggil aku.sumpah gila annoying!

fynn jamal said...

HAHAHAHAHAAHAHAHAH.

aku suka gila weh.
blablabla is so ewww

saya said...

yeah so wat if u studied abroad???
ketiak still berbau gak
duuhhhhh

ojamoja said...

i dah baca your sms panjang gile. thanks for clarifying things. =D

baitycariem said...

buntut hitam na perangai mcm buntut putih

ama said...

macam ini boleh kira ke:

"ughh only been back in kl for 2 days and i already miss US so much.gosh i hate this city"

*dipetik dari twitter org

lidah said...

haha yeah. that's what im talking about beybehh

Mario said...

kalau kawan aku keluar statement camtu memang dah kena dah..
selalu gak kitorang buat kontroversi kat status FB.
ok what..tak hambar.ngehehe

lolita.quarantasei said...

kutuk n berlagak = bodoh sombong
kutukan membina adalah sangat diperlukan.. i mean .. yer la.. blajar kat msia still boleh dapat gaji puluhan ribu. but thats not the point. benda yg these graduates kena bawak balik ialah knowhow n pengalaman yg diperolehi.

contohnya kutukan MEMBINA pasal recycling, public transport etc..
tp bg aku, bila study dekat oversea, n jd minority dlm culture yg sgt alien at the age of 20, banyak gile benda aku belajar pasal hidup. tp, bukan semua oversea grads berperangai mcm yg kau cakapkan.

gaji puluh2 ribu pun kalau all u think abt is yourself pun tak guna jugakkan?(both msian n abroad graduates).....

HD said...

nak menyebok kejap...

the grass is always greener on the other side. We're never satisfied with what we have. Sure, some things are better abroad, but nothing beats home. Experience abroad is for the mind, experience at home (negara asal) is for both the mind and the heart.

tapiii, kenapa kutuk negara sendiri loser? Poyo ada la. tak pun perasan bagus. my point is, the word 'loser' x sesuai. (ye, saya pentingkan maksud sesuatu perkataan itu haha)

plus, loser ke kalau ckp psl kelebihan negara lain? maybe kite boleh amik contoh from them.

can i say malaysia sgt panas? hitam + berminyak dah muka nih.

Nawa said...

those people should come and live in India

then only they will appreciate Malaysia more




like me

lidah said...

lolita: thank you. kalau macam tu maksud kutukan membina is ok. tapi what ive heard is far from that. mmg x membina langsung.and yes, gaji tu semua tak penting. i pon tak cerita tentang gaji.

tapi, i tak de pun cakap semua overseas graduates perangai macam tu.. tak de kan? i cakap pasal some people. SOME. not all. kan? bukan semua orang suka belagak . sebab tak semua tak berfikir bila bercakap.


HD : saya x cakap loser kalau cakap tentang kelebihan negara lain.saya ada bagi contoh ayat2 kan. haha kenapa loser x boleh? loser tu bukan boleh pakai ganti untuk poyo ke? tak perlu lah direct translation .kalau direct translation, fuck pon tak sesuai untuk pakai untuk maki orang. fuck tu persetubuhan.

contoh ayat" fuck you"
direct translation" persetubuhan kau"

nawa: nice nawa nice.brapa lama kat india?

Hezry Hafidz said...

hey what ever la, i missed LA.

hawayou said...

this is like so like very like soo friggin like funny like fucken hell.
i'm very amused yall...

Nanie M. Ali said...

You're absolutely right!
A lot of my friends are like this. Lupa daratan :)

Payung said...

padah jika tersilap kata sampaikan semua orang akan naik mengamuk.

lain kali tulis status

"jangan kutuk negara sendiri kalau depa duk belajar luar negara"

mungkin setengah akan faham.

depa-depa ni culture shock.

UnWantedStorryteller said...

terbaik
aku suka entri ini

masa aku beratur kat KFC
ada la perempuan ni
dengan kuatnya berkata
OMG lame nye KFC Malaysia
KFC kat Aussie dah ada blablabla


adoi.

Ladynoe™ said...

aku tak suka bunyi org cakap 'ewww'. nak nak lelaki.

Nonahanim said...

haha~ aku sgt2 setuju dengan ko lidah. no doubt mate! Kenapa aku sangat setuju? sebab aku ada sorang makhluk yang macam ni dalam family aku-yes, to be frank, dia sendiri sucks!

Br balik dr CA-US, asal nak komplen, sikit2 keluar ayat, Msia sucks la, stupid, idiot bagai dr US tu. Aku ada gak rasa nak lempang2 je klu dah slalu sgt dgr as its annoying!-tp kesabaran aku masih kukuh rupanya. *yeah, aku puji diri sendiri* haha

Dua point bagi makhluk2 macam ni (aku gelar makhluk sbb aku rasa diorg tak layak utk dipanggil manusia pun!): -

- rasa hebat sgt sampai kutuk2 msia, dah tu apa hal korang sibuk blk msia??? jgn blk langsung boleh-bkn 'sana' lg best ke? haha~
- masih rasa hebat smpi kutuk2 lgi msia smpi compare dgn other countries? eleh, korang tu sgt hebat ke smpi lupa asal usul? PArt ni aku mmg salute org Aussie sbb semangat kenegaraan diorg SGT HEBAT walau di mana bumi dipijak! memanjang puji Australia tu je-yea, mcm bdk opis aku dulu (dan aku jd penin dok dgr walaupun ktorg sah2 kt negara dia! haha)

yes, aku masih marah dgn bdk br blk US ni- haha~

capullet360 said...

kekadang orang cerdik nie ada juga bodohnya.

ciksu said...

hahah..btol!btol!btol!
hi,im a new fan of ur blog!heheh
best la bace!^^
ewwww....

Anonymous said...

encik lidah...plz update ur blog..im a big fan of u...miss ur words lately...craving for it...

lidah said...

bukan masalah study abroad. dan bukan masalah untuk bertutur dalam bahasa inggeris. bukan juga masalah kalau memuji-muji negara lain.

tapi,

jangan sesekali ludah negara dan bahasa sendiri.

that is what im trying to say.

oh mama mia

Anis izyan Abd Rahman said...

cool~i like this~ very nice lidah u got there

pjoe said...

aku suka sebut 'ewww'
sebab itu parodi kepada kebodohan
sinikal

Ami Rah said...

auww! I sekarang kt US tp sebut nak balik hari hari cz rindu teh tarik mamak.

I say Malaysia : wow!

lidah said...

aku yg duduk sini pon x minum teh tarik hari-hari. tak ingat bila last aku kna teh tarik mamak. aku prefer milo suam. uwh

otosan otopan said...

maybe diorang rasa best sbb jadi minority dan boleh survive. yg ni aku suka la.

tapi yg komplain2 tu kan. hmm..

mcm kawan aku baru balik dr liverpool 9 bulan..mula2 seminggu tu dia complain pasal orang bawak kereta rude2..pastu bustop..dll

last2 minggu ni dia kata..dari aku bermulut2 je..baik aku complain kat mbsa ke, dbkl ke. bagi opinion ke...gomen bg duit belajar overseas..then bawak balik benda baik ..idea ke ape ke..sumbangkan..

last2..minggu ni dia kan belajar arkitek..terus dia lukis2.. kawasan uitm kan ramai student..takleh la saiz busstop sama dgn saiz busstop jemapoh...
wat survey..dan sumbangkan idea2 yg best yg dia tahu masa dok liverpool..

dan aku pau jersi candy dia. hehe

Anonymous said...

Printed tops should always be worn with plain trousers or skirts. [url=http://www.vanessasac.com]Sac vanessa bruno[/url] Ant Alikws Bat Madagenilhas Bear Awasos Beaver Tmakwa Bee Wawil8mwa Bird Sips Blue Jay Tidesso Bobcat - Lynx (no tail) Bezo, wigwedi Buffalo Pziko Bullfrog Agebalam Butterfly Mamij8la Cat Minowis, pezois Caribou Mag8libo Chickadee Kejegigilhasis Chicken Ahamo Chipmunk Anikwses Cock N8balha Cougar (much tail) Bitt8lo Cow Kaoz Cricket Ch8ls Crow Mkazas Deer Nolka Dog Alemos, adia Duck (Black) Kwiguigum Eagle Mgeso, Megeso Elk W8boz Fish Namas Fisher Wlanigw Fly Wjawas Fox W8kwses Frog Chegual Goat Kots Goose W8btegua Gull Kaakw Hawk (bird of prey) Si8mo Heron Kasko Horse Ases, Ahaso Humming Bird Nanatasis, Nanataso King-Fisher Cheskwadadas Lamb Azibis Loon Mdawilha Marten (sable) Apanakes Mink Mosbas Mole Alem8nska Moose Moz Mosquito Pegues Mouse W8bikwsos Muskrat Moskuas Nightingale Wl8gowilhas Nuthatch Cig8l8dawasid Otter Wnegigw Owl Kokokhas Partridge Pakesso, Bakeso Peacock P8l8bai-sibes Pig Biges Pigeon W8bipelaz Pigeon (wild) Pelaz Plover Sasaso Porcupine K8gw Rabbit Mateguas Racoon Asban Raven (northern crow) Ponki-mkazas Robin Kwikueskas Salmon Mskuamagw Seal Akigw Sheep Azib Skunk Seg8gw Snake Skog Snake (garter-red racer) Makwaaskadam8d Squirrel Mikowa Spider Mamselabika Sturgeon Kabas Swallow Soglonilhasis Swan Wigualha Turkey Nahama Turtle Tolba Weasel Saguasis Whip-poor-will Papoles Wolf M8lsem Wolverine Alaskana Woodchuck Agaskw Woodpecker O'basas Worm Skoks The list is only a partial one, several of these creatures have other spellings for specific identification descriptions,such as male, female, young, adult, large, small, sub-type, or color. The federal transport minister, David Collenette, laughed Milton out of his office. This Boat has nuetral, forward and reverse and is user friendly.
The quizzes are such as mapping, vocabulary terms, and other activities. http://www.icanadagooseca.com In Denmark, the company's list of titles featured Daadnyt, a boating enthusiasts title; Bazarmag, devoted to celebrity and fashion news and gossip; Foraeldre og Boern, covering parenting subjects; and the erotic titles Tidens Kvinder and Tidens Mand. [url=http://officialcanadagoosesoutlet.ca]canada goose sale[/url]
[url=http://flyballbags.com]canada goose jacket[/url] What is your impression about boots? Have you got one pair of boots to spend winter with? Among all the brands of boots, which brand do you like best? Have you heard of Christian Louboutin? If you have already heard of Christian Louboutin, you must know that there are Christian Louboutin boots, Christian Louboutin pumps and Christian Louboutin sandals. [url=http://www.onlinebeatsbydreoutlet.com]beats by dre tour fake how to spot[/url]