NHS

awak pernah dengar tentang NHS?
pernah masuk hospital percuma?
pernah melahirkan anak percuma?
pernah dapat ubat percuma?

maybe kita pernah masuk hospital percuma dengan servis percuma.
dan servis yang kita dapat adalah servis kelas Z.kelas paling bawah.
dan kalau ada batu karang dalam perut, maybe batu karang dah besar batu cave.

harini saya belajar tentang NHS. national health service.
1. ubat diberi percuma kepada sesiapa yang tidak bekerja dan memerlukan ubat.
2. bagi yang bekerja, ubat sekali amik beharga 6.65 paun atau lebih kurang 10 dollar.
3. untuk yang tidak mampu, akan diberikan duit setelah keluar dari hospital untuk bayar tambang teksi.

semuanya macam terlalu indah. terlalu sempurna kerana bila apabila ada seorang rakyat amerika yang naif bertanya kan kepada semua orang di hospital tentang bill, mereka hanya gelak. semua, staff dan pesakit. kenapa mereka gelak?
kerana tiada siapa pernah tanya tentang bil di hospital.

dan quote yang paling menarik adalah dari salah seorang menteri yang ditemu bual bagi menjawab soalan seorang rakyat amerika yang bertanya..

"macam mana negara ini boleh membuat sistem perubatan yang percuma?"

dan si menteri menjawab

"if we can find money to send people to war, to kill people, why cant we find money to safe life?, hak untuk hidup sihat adalah hak semua orang, bukan hanya bagi mereka yang berduit"

super nice.

Bila kita fikir, doktor yang bekerja di hospital yang memberi servis percuma tentunya mendapat gaji yang sedikit , atau mungkin kerja suka rela. tetapi tidak,
gaji bulanan mereka mencapai tahap rm57000 sebulan.85000 paun setahun.


apa lagi yang kita mahu?

11 comments:

amadzlan said...

i applaud the British government on this one. when my bro-in-law was here last March, NHS ni lah yang dia duk sibuk bangga2kan. because he has an autistic son, treatment and everything is free. they even got special allowance for autism.

it's a publicly-funded health care (through taxation), so it's good for the people. people may have to pay higher tax in the UK, but the govt gave back to the people :)

http://en.wikipedia.org/wiki/National_Health_Service_(England)

lidah said...

kan kan. i saw this on tv just now.
lepas tu dia cerita pasal how cuban hospital warded the 9/11 punya sukarelawan free sbb US xnak tanggung sukarelawan 9/11 yg sakit

amadzlan said...

The life of a single human being is worth a million times more than all the property of the richest man on earth - Che Guevara

are you watching 'Sicko' by Michael Moore? hehehe

health care system in Cuba my friend, is another good example but the authoritarian state assumes complete control.

the Cuban govt didn't allow any private hospitals/clinics to be operated in the country. and free health care too! and they have one doctor per 150 citizens, compared to one per 400 in the US.

i cant help it, im a leftist :P

lidah said...

kan kan.
inhaler tu dia jual 5cent je satu. compare kat US 120 dollar.
haih. touching btl.

aisheh

lidah said...

aah. sicko. micheal moore cool super cool nak mampus bagi org cek 12000 macam tu je. shit. aku bole menitis air mata tgk tv pagi2 ni.

siggplus said...

memang patut pun ada sistem mcm ni kt malaysia

tapi nanti yg kes doktor main isap2 tupai terbang tu agak2 jadi lg ke tak?heh

Mr T said...

tertarik saya dengan entry anda kali ini...secara kebetulan saya jumpe ayat ini di blog yg saya baca sebentar tadi...

"Apapun bagi kelompok tidak dapat menerima teguran, antara alasan kuno mereka kemukakan, “Bayar RM1, what do you expect? Kalau hendak dilayan istimewa, pergi sahaja ke hospital swasta"

rujuk artikel :
http://mazidulakmal.blogspot.com/2009/12/hospital-oh-hospital.html

art:tech said...

shit, aku dah lama rasa nk keluar dari sini. jom kareem, kita kawen kt sana.

lidah said...

tapi aku suka balek kampung aku kt n9

Payung said...

saya angkat tangan menunjukkan saya sudah tengok dokumentari ini.

well this is true.

atleast negara kita tak seteruk macam US dan Britain jauh lebih baik dan murah hati beri perubatan yang percuma kepada semua orang.

Doktor pun bertambah kaya.

Lelaki Bulat said...

saya selamanya [ercaya hak untuk kesihatan adalah hak asasi manusia.bukannya kemewahan dan semacam beli kereta Ferrari.

ini ialah soal hidup dan mati manusia.kadang kala sedih memikirkan kita dapat beli kapal selam berjuta,tapi bila nak bagi kesihatan percuma pun berat.

haih.
:(