tarmizi zakaria



teringat waktu mula-mula sampai kerteh,
aku tak kenal sesiapa pun. datang sebatang kara, kereta takde , motor takde.
pada masa yang sama, ada lelaki berkulit gelap berumur 29 tahun, berasal dari kelantan register sama-sama dengan aku. waktu hari pertama di pptsb, aku dgn mizi tetidur sebab kena duduk dari pkl 8 sampai pkl 5 kat sofa di HR department.

jadi, di tempat baru ni aku kena cari rumah sewa . tapi aku takde kenderaan nak pergi cari rumah . jadi, selepas pkl 5, tarmizi hari-hari bawa aku dengan motorsikal dia pusing kertih dan paka cari rumah sewa. HARI-HARI.. sampai lah aku dapat rumah.walaupun sebenarnya, baru je kenal haritu. which is ahad, 17hb Ogos 2008.

first time tu, helmet pon aku takde. pakai safety helmet je.
lepas seminggu di terengganu, aku dapat dah rumah sewa di paka.
waktu tu, housemate aku ada kereta, jadi pergi kerja dan balik kerja hari-hari tumpang housemate, akmal.

cuma, waktu balik.. ofis aku habis kerja lebih awal setengah jam dari ofis akmal.
jadi setiap hari, lepas kerja, tarmizi akan teman aku depan gate sambil hisap rokok berbatang-batang tunggu akmal sampai. lepas akmal sampai ambik aku, baru mizi balik. perkara ni berlanjutan setiap hari sampai aku beli kereta.HARI-HARI..

waktu dia dapat duit lebih sikit main forex, dia belanja aku makan tengah hari.
tak pernah lokek.walaupun sepatutnya aku yang belanja mizi,
mana boleh anak buah belanja supervisor ...hmm

he was a great man, a good friend and a good sub.
hm. tapi pagi ni, 0830 hrs, 14th Nov 2009, aku dapat phonecall dari ofis, mizi dah takde.
meninggal dunia selepas accident di kemasek.

sekejap. sekejap je kalau tuhan tu kata,
mati, mati lah dia. tak sempat nak merasa nasi minyak mizi.
patutlah bila aku tanya, bila nak kawin, dia kata nak tunggu aku kawin dulu.
sebab kalau aku yang tunggu mizi, mesti tak kawin.

semoga arwah ditempatkan dengan orang-orang yang beriman.
you will be missed. definitely my friend.

Al-fatihah

34 comments:

J u l i a 。.゜✿ said...

innalillah..

–•-•»(¯`·.¤ºo.§ñ¡þ€®.oº¤.·´¯)«•-•– said...

hmmm..
budak tu ngan dia siapakah?

lidah said...

tu anak buah dia tu

l t t l g j h ; said...

innalillah. semoga rohnya ditempatkan bersama yang dikasihiNya

Anonymous said...

alfatihah.

miss eLyA =) said...

innalillah..

humm terigt kat arwah my best friend..

mati sakit jantung.
just like that.

take care.

KhairulAqmal said...

inna lillahi wa innalillahi rajiun

singkat sj waktu kta kat dunia.

moga Allah menmpatkanny di smping org2 beriman.

Luna Abdullah said...

innalillah..
al-fatihah utk arwah.

suehanna said...

hmm. innalillah.

Yopiscky said...

Al-Fatihah..
semoga dia bahagia kat sana

mireya said...

innalillah.
takziah.

take care.

syuk said...

sedih, alfatihah utk sahabat ko karem..nenek sedara aku pun pass away malam td...

Anonymous said...

:(

innalillah...

al-fatihah...

semoga dia ditempatkan di kalangan org yang baik baik

-mollyjinxed-

Jarri said...

sorry to hear that.

alfatihah.

Zeela said...

sedih.
sekejap dah takde.
innalillah.

ojamoja said...

=(

seseorang said...

innalillah....
alfatihah...

Anonymous said...

i am your silent reader. I work in one of the warehouse in KSB kemaman. heard about the accident in kemasik this morning during our toolbox meeting with the safety officer. didnt know it was one of your friend. am sorry for your loss. semoga rohnya ditempatkan di kalangan org2 yg beriman. al fatihah

joabdullah said...

karem.innalillah
susoh doh nk cr kawang gitue.

dakpe moga rohnya aman
alfatihah/

melur_itu said...

al-fatihah

~vee~ said...

Innalillah.. semoga rohnya di cucuri rahmat. Arwah kawan abg ipar saya kerja jugak.

lidah said...

vee: sape abg ipar cik?

mas rahman said...

tadi i was in kerteh , at my aunty's . suami dia balik lunch cerita ada staff petronas jugak terbabas depan awana, tak sangka hes ur supervisor. sorry to hear that , salam takziah. al-fatihah.

lidah said...

mm tak lah, i supervisor dia

mas rahman said...

opss sorry , tertuka. huhuhuhu. sape lagi seorang yg meninggal tu ?

lidah said...

sorg je .. knapa? awak dgr ada dua org ke? saya tau tarmizi je

mas rahman said...

yeah , i heard my uncle said accident dua orang , tapi sorg lagi ta meninggal , driver yang ta meninggal.

hans said...

sedihla aku baca entry nih
bila kawan sehidup semati tinggalkan kita memang sedih gila
al-fatihah untuk arwah

capullet360 said...

allah maha berkuasa.

al-fatihah.

Anonymous said...

al fatihah.

orgTM said...

x sempat minta maaf...semoga dia dicucri rahmat dan memaafkan kesalahan rakan2 kat sini andai ada yang terkasar bahasa dan gurau senda yang melampaui batas,...

~vee~ said...

Nama dia syam. xtau la u kenal ke x. :)

fasury said...

yups..pagi hr kat forensik penuh manusia coverall kunim..sy sendrik tgk rekod kematian dia, seriously injured kat bhgian dada..semoga rohnya ditempatkan bersama org2 yg beriman..insya allah!

f.a.t.g.i.r.l.s.l.i.m said...

;( alfatihah. Orang yang baik selalu pergi dulu..ironic