a very wet wednesday

30th july - 3rd august. jakarta bandung.













most of them are poor, tetapi bukan sebab mereka malas.
semua sebab rakyat yang ramai, dan kerja yang sedikit.
tapi mereka tak pernah putus asa.
harini tak laku. esok datang jual lagi.
esok tak laku. lusa datang lagi.

kalau kita? mak bapak bagi motor, merempit.

16 comments:

syuk said...

walawehhh
berjalan

protagonist kayangan said...

mak bapak bagi kereta, jadi mamat kereta. sibuk nak drift.

antibiotic said...

cayalah...menarik pic..hihi
sian negara diorg,miskin..sbb mentaliti diorg mcm 2,lg2 menteri2,pihak atasan,org kaya2....tamak..
org indonesia klu da dapat duet memg mcm ni,bkn semua tp mejoriti....kajian..
sbb mereka ade fizikal yg terbaek, tp menteliti yg teruk sampai la negara diorg jadi mcm 2...bkn semua tp mejoriti...huhu
aku puji sikap diorg yg sanggup bekerja keras tuk hdup,sian tgk diorg tp nk wat cane aku ckp2 camni pn tetap x dpt ubah..huhu

seseorang said...

sebab t u ramai rakyat diorang kat sini..
boleh jadi kaye pulak tuh....

dammit said...

Setuju. Jauh beza dari apa yang dipaparkan dalam drama-drama yang ade dalam tv. Bagi aku, diorang mmg survivor.

tia said...

tapi kadanh-kadang kemiskinan diorang tu jadi pemangkin diorang nak merompak rumah orang..
especially bila dia orang jadi pati kat negara kita nih.

Kap said...

ayat terakhir kemas!!

mollyjinxed said...

hapi birthday lidah

e | | i n said...

camera aper yg ko pakai nih? boleh share? thanks ;-)

Nazirah "The Jenny" Ashari said...

First visit here. Loving it. Good writing and photography. Envy you.

Itulah pasal, orang kat negara miskin sumernya kerja keras. Macam kat india (cuma misuse ke arah movie bollywood yg entah apa apa ntah). But life has to continue kan. Apa apa pun kena lah hidup kan. Buat apa saja untuk hidup. Cakap pasal kita yg ungrateful, bukan saja pasal budak2 merempit tu, sebenarnya statemnt tu mengingatkan diri saya sendiri. Hidup mewah sgt tak pernah nak terima kasih. Hurm.

lidah said...

nazirah :ow heyy. Hai, remember we met few years back?

Z said...

KAN! everytime they come near your car and sell inflatable bags/pencils/tikar and such, I feel so...so...I don't know. kesian sangat, and kagum dengan kekuatan diorang menahan rejection by almost everyone..but the next day ada lagi muka diorang. tak sampai hati nak look them in the eye. muka ikhlas mencari rezeki.

Nazirah "The Jenny" Ashari said...

We met a few years back? Erk.



Ok now u have to tell me who u r cause Ive not a slightest idea. Been looking at a few pages of ur blog tapi ni evidences yg i nampak. Mungkin ada yg i Tak nampak. Hurm.

lidah said...

haha ok .. xtau xpelah. hahahaha best jugak macam ni. hahahaha

lidah said...

syuk : ade la jalan sikit2
molly: thanx
ellin: i pki d50 . nikon
z: yupp , definitely. kadang-kadang kita beli pon bukan sbb nak pon. tp kesian

Anonymous said...

semua foto menarik. ada cerita. bila tengok foto u, i pejamkan mata kejap sbb nak rasa macam i kat tempat tu. u pernah tengok burung mengawan tak? try la. lawa tau.lagi lawa dari manusia mengawan.