tutup lampu pakai selotep malam ni

jadi hari ini hari yang satu dunia tunggu-tunggu untuk tutup lampu.
memang satu langkah yang menarik , pasti mahluk-mahluk asing dari luar bumi terkejut
bumi tiba-tiba bergelap. mungkin ramai yang sangka seluruh dunia blackout.

dalam sejam ini lah masa untuk mencuri baju-baju mahal di pusat-pusat membeli belah,
bawa lari kek di secret recipe, curi kamera leica yang beharga 13ribu atau raba gadis hot berhampiran anda. hahahaha

tapi , cuma aku nak ingatkan, ini hanyalah satu usaha simbolik untuk menunjukkan yang manusia menentang global warming. ingat ya, tutup lampu 60 minit tidak akan sama sekali menutup semua lubang-lubang pada lapisan ozone. dan ingat lagi sekali , tutup lampu itu hanya simbolik persefahaman.

mari belajar sains bersama lidah-lidah

ozone adalah sebuah molekul yang terdiri dari tiga atom oksigen atau ringkasnya O3 dimana oksigen yang kita sering sedut adalah O2 iaitu dioksigen. lapisan ozone ini, atau O3 akan terurai
apabila ia bertindak balas dengan O. iaitu single atom oksigen....
maksudnya ia biasa memang berlaku , cuma perlahan-perlahan dan jarang-jarang.

tetapi dengan kehadiran radikal bebas , seperti klorin (Cl) ,nitric oxide (NOx), Bromin (Br) tindak balas kimia ini akan lebih cepat. dan radikal bebas ini hari-hari kita buang , cuma dalam kuantiti yang sedikit. tapi ialah, sikit-sikit lama-lama jadi bukit.


salah satu lagi punca pemanasan global ialah pembebasan CO2 yang berlebih-lebihan.
kebanyakannya berpunca dari penjanaan elektrik menggunakan bahan api fossil seperti natural gas yang digunakan di seluruh dunia.

jadi bayangkan lah. kalau kita setakat tutup lampu 60 minit, dan gembira ... keesokan harinya,
semua seperti sedia kala.


ada beza ke?

jangan jadi orang yang buat sebab trend , tapi tak faham apa-apa.

16 comments:

nur suhana said...

thankyou. ive been wanting to read this kind of opinion actually.
seriously, ini simbolik untuk unity je kan?
the world is halfway destroyed already, tutup lampu boleh bukak aircond tak? hehe.

puspaSARI said...

kita buat. sbb nk tunjukkan kita sokong kempen utk selamatkan bumi. mana tau.lepas ada usaha nie. org ramai.seme sependapat. dn akan ada effort utk sentiasa selamatkan bumi. gud luck ppl. jgn lupa tutup lampu. malam ni kt laman budaya ada pak samad. dtg ah ;p

tia said...

ada org participate untuk popularkan blog,
kononnya concern.
but actually tak.
tapi kita gembira sebab.
mende ni buat orang yang tak concern pun jadi concern.
pastu semua bergelap even ada gaklah yg gatai-gatai tgn psg kipas dlm bilik dorg.

penduduk bumi said...

sebenarnye earth day adelah hari yg merosakkan bumi...cakap je nak ttup lampu, tp sume org akan kua nak tgk klcc gelap...makin byk kete pd ari sbtu...makin byk asap..bile org rmai kua makin byk lah sampah....apekah motif diorg nie...

sarah said...

earth hour ni utk create awareness psl climate change, to send a statement across. mungkin sejam tu xbwk byk diff pun in carbon footprint, tapi at least its a good start to get ppl thinking abt wht they could do to cut down on energy consumption. its not abt bilangan org yg off lampu tadi, but more of abt how many ppl's lifestyle can it change.

lidah said...

dont u guys think , yang global warming ni, semua orang dah aware. dah penat kita dengar. dan kat dalam buku biologi sekolah menengah, global warming, greenhouse effect semua tu dah berzaman ada dalam silibus manusia?



oh ye.orang yang mencipta tong sampah untuk kempen kitar semula mungkin dah bertahun mati. tapi masih sama.


apa lagi yang satu dunia akan buat bersama-sama lagi esok untuk improve?

mari kita saksikan.

lidah said...

oh ye. i've stated there, earthhour adalah symbol of awareness tentang masalah bumi, tapi if the awareness sampai jam 930 mlm td, dan esok semua orang seperti biasa.

no point.

bukan minoriti said...

bersabar lebih baik...

danielle said...

i loike to read ur blog...sesuai buat tatapan mataku..

"spell out obscenity in disguisse"

Lily Cartina said...

a journey of a million mile stars with a single step
a step to save mother nature starts with the smallest move like turning the lights off for one hour

:)

Razaisyam Rashid said...

aku lupa ah nak tutup lampu hr tu

J MAIDEN said...

takpe. lupe tutup haritu, hari2 lain kite tutup! worait!

Starry Eyed said...

aku faham this post. ive seen ppl just saying to participate on earth hour and today everything back to normal. sufficient to say, its a celebration. tu je. tgk kl gelap and in an hour after that kl terang.


conclusion : whats important is the next step. the one hour is merely a celebration. thats a fact..

lidah said...

Betul tu , that is what im trying to say zakiah

Anonymous said...

PLEASE NOTE THAT I DIDN'T WRITE THIS LETTER. I FOUND THIS IN TODAY'S NST, SO I'M PUTTING A DISCLAIMER TO SAY THAT NOTHING OF THIS LETTER CAME FROM ME. AS THE EARTH HOUR FIASCO IS STILL NAGGING AT THE BACK OF MY MIND, I THINK IT'S IMPORTANT TO SHARE THIS BIT WITH ALL OF YOU. FOR THOSE OF YOU WHO HAVE READ THIS, PLEASE IGNORE THIS JAB, ALTHOUGH YOU SHOULD BE GRATEFUL BECAUSE I'M WILLING TO MAKE TIME TO SHARE THIS WITH YOU.

READ EVERYTHING, YOU LAZY ASSES!!

____________________________________________________________________________________
GLOBAL WARMING: Earth Hour is a total farce
By : MOHD PETER DAVIS, Bandar Baru Bangi

AS the lights went out for Earth Hour on March 28, organised by World Wide Fund for Nature (WWF) to protest against man-made global warming, our scientist family did exactly the opposite.

We switched on every single light in our energy-efficient bungalow in Bandar Baru Bangi. We held this mini festival of lights to say that mankind's increasing use of electricity has nothing to do with global warming.

My wife, a retired scientist, had been complaining all week about the unrelenting Earth Hour campaign on TV, radio and the newspapers.

She pointed out that it was mainly youth who are getting sucked into this campaign.

"This is immoral and an insult to everything we have achieved. I studied under oil lamps until I was 16. Electricity got us out of poverty and built Malaysia . It transformed society. If anyone messes up our electricity supply, it's back to oil lamps and padi farming.
"That's what our youth don't realise. But now the WWF is trying to convince youth to feel guilty about consuming electricity.

"Earth needs more and more electricity. That is how we measure our improving standard of living."

My objection to the Earth Hour campaign is also fundamental. Man-made global warming is simply not true; it is a man-made fraud.

Thirty-one thousand scientists so far, including me, have felt it necessary to protest against this fraud by publishing our names and qualifications in a properly conducted Internet poll.

There is nothing new or to fear about global warming. It is not caused by man's industrialisation, by over-development or "over-population".

Global warming is a perfectly natural phenomenon. Ten-thousand-year global warming periods followed by 100,000-year ice ages have occurred with some regularity for the last two million years and probably throughout much of the 4.5 billion years of life on Earth.

What causes climate change is the Earth's varying tilt and elliptical orbit around the sun and our solar system's long journey through the Milky Way, together with cosmic radiation from exploding stars. Most of this basic science has been known for 100 years.

Carbon dioxide (CO2) is not an environmental poison but has been named by 10 generations of scientists as "the gas of life" which, by photosynthesis in green plants, gets converted to organic matter. The small additional carbon dioxide produced by industrial man is a bonus, not a threat to life.

Our rainforest climate is Earth's best example of the tremendous benefits of global warming and higher levels of CO2. Malaysia's constantly warm climate, high rainfall, abundant sunshine and high natural CO2 levels, caused by plentiful rotting vegetation, combine to produce the highest rate of biomass production in the world.

The kenaf tree in Malaysia can grow to five metres in four months. A new Malaysian grass plantation is producing sustainable one-metre cut grass for climate-housed cows every 30 days. This Malaysian invention, deep tropical agriculture, can transform food production and, with cheap desalinated water and electricity from new "inherently safe" fourth-generation nuclear power stations, can spread throughout the dry tropical regions of the world, even deserts.

Scientist now know in principle how to feed the population during the next ice age, which climatologists say will begin with a mini-ice age by 2050, within the lifespan of half of the world's population.

We must get back to the big science of my youth, like Atoms for Peace, the Green Revolution and the Man on the Moon mission. The very best investment from Malaysia's economic stimulus packages is a great increase in science and engineering scholarships at all levels for the best generation of youth in our history.
____________________________________________________________________________________

even before i read his letter, i do believe that Earth Hour is a big farce, although i don't agree 100% with what he said. but who am i to say so? i'm no scientist, and i don't have any grounds for my disagreement.

it sure makes you think though, right?

lidah said...

thanx mister anonymous