sinaran pasport kegemilangan






sehari di imigresen memang boleh buat mual-mual dan gatal-gatal badan sehingga tak dapat duduk diam.

macam biasa. bila aku bosan .
aku mula pasang telinga dengan perbualan semua orang yang berjarak 2 meter dengan aku.
ye. dan aku akan dengar setiap patah perkataan.

dan disitu aku mula menjadi sangat judgemental.

awal-awal pagi aku. 12 tghari.
awal lah tu.waktu sedang beratur untuk ambil nombor giliran ..
belakang aku berdiri sepasang orang . aku rasa mereka ni baru kenal.
dan laki ni mungkin mahu untuk mengorat kawan dia ni.
lama aku berdiri tunggu.
tiba-tiba si laki mula bersuara.

lelaki : ey, ni memang 1st time ke buat pasport?
perempuan : haah
lelaki : lor yeke, habis tu , sebelum ni xde pergi keluar mana-mana untuk jalan-jalan ke?
perempuan : takde.. tu lah.
lelaki : omg. serius ke? kesiannye...
perempuan : aah. tu la.
lelaki : abang punya pasport dah macam-macam dah cop. lepas ni nak pergi paris pulak.
perempuan : la ye ke.

lepas tu aku dah tak pasang telinga. aku buat-buat pekak dan beharap untuk pekak sekejap waktu tu.

lepas ambil nombor, aku keluar pergi kedai makan-makan dari 1 sampai 4 petang. lama tu pon tak sampai-sampai lagi giliran aku.

sekali lagi, aku tunggu ..
terdengar makcik dengan kaca mata dengan wajah tua pulak ..

makcik : encik, ni kalau saya datang esok tak bawak anak saya boleh?
encik : tak boleh kena bawak.
makcik : kalau macam tu, boleh tak siapkan saya punya hari ni . tolong la saya sorang je.
(jam dah 1640 hrs)
encik : tak boleh lah puan, nanti kalau saya tolong puan sorang, lagi 2 3 orang datang minta saya tolong jugak. tak boleh la macam tu.
makcik : tak kan x boleh consider kot?
encik :maaf puan. memang tak boleh.(dengan nada bersopan santun maximum)
makcik : kalau macam tu xpelah. tak boleh nak consider langsung. huh!!! ( dengan nada bitch)

anak makcik( umur lingkungan 10 - 12 tahun) : kenapa mak?
makcik : entah la, bangang sangat. tak boleh consider orang langsung. huh (sambil menjeling gaya makcik-makcik)


nanti cakap budak-budak tak reti hormat orang.
tengok lah from whom are they learning?

cekidautt

10 comments:

J MAIDEN said...

org tua always think that they r always right.

scarxoxo said...

mungkin makcik tu dah nak menopause?
btw, buat passport kau nak p mna?

lidah said...

bangkok singapore bandung

melon. said...

aku pernah kena jeling dengan makcik2 dalam bank sebab aku pegi bank pkai seluar pendek dan rambut tak sikat. tak masuk akal.

gadisjahat said...

ripena loman satu.

Starry Eyed said...

whatever it is, i had a bad experience kat imegresen kajang aritu. officer dia mungkin rase yg dia power nak mampos. nasib baik aku da report kt the star. at least kurang bengang aku. huh. menyampahhhh.

hanakirana said...

oh gile la keji mamat tu. tektik mengorat yang sangat keji lagi haram jadah.

kekeks said...
This comment has been removed by the author.
miss capricorn said...

mane imigresen ko pegi bwat ni?aku bwat slalu x smpai sejam pon....

lidah said...

isyam : nais.aku teringin nak repot kat surat kabar tentang akak comel yang aga kounter 1.


hanakirana : biasa la, 24/7 depan myspace memang buat manusia jadi macam tu.

capricorn : kajang.