mata pelajaran paling penting






setelah lama hidup, aku baru perasan, bahawa sistem pendidikan negara kita kekurangan satu sabjek penting. lebih penting dari matematik , geografi dan sejarah.
subjek : menjilat punggung( ass licking)
bunyi memang jijik, geli, apatah lagi kalau bahagian celah rekahan ada bulu ataupun bekas kudis buta. mesti rasa geli. ia terlampau jijik sehingga , kalau kita perhatikan, kucing yang mandikan diri sendiri, tidak menjilat bahagian punggungnya.
namun, sedar tak sedar, menjilat punggung ini sudah menjadi trend masyarakat kita untuk
naik lebih tinggi dalam organisasi. dan buntut yang melekit kerana sering dijilat ialah, majikan, manager, senior manager dan sebagainya.
antara cara-cara orang pejabat menjilat buntut :
1. balik lambat, tunggu sehingga bos habis kerja baru balik, sedangkan tak buat kerja .
2. rajin forward email-email kepada bos.
3. bila masuk bilik meeting, jalan sekeliling meja meeting dan agih-agihkan cokelat.
4. sentiasa menyiapkan report walaupun pada hakikatnya, actual work masih tergantung.
5. meminta kerja extra daripada bos, sedangkan semua kerjanya passing kepada junior-junior ,
dan bila siap,kerja tu dia claim buat sendiri.
kaum ini, tak mengira jantina. habis semua buntut sapu. hitam kuning cokelat sawa matang kemerah-merahan semua jalan. masalah menjilat ni makin meruncing di organisasi-organisasi besar, yang mempunyai staf ramai dan sibuk dengan sistem grading.
dapat 1 = increament 17 %
dapat 2 = increament 11%
dapat 3 = increament 7 %
dan 4 = 0 increament, 0 bonus
dan untuk menjadikan situasi lebih buruk, setiap tahun wajib 10 % staff dapat 4.
dua kali dapat 4, buang kerja tanpa segan silu. aku mana reti jilat, dulu cikgu tak ajar.
baik tanam bendi dan ternak ikan keli. lagi best. shit

15 comments:

billy smoke said...

bab jilat menjilat nih, it will naturally especially when we learn from the senior. bak kata omputih, learn by example.

:)

fynn jamal said...

jilat bontot itu wajib.
maka utk seseorang seperti aku,
yang jenis fak orang, yang lantang,
aku lebih mudah dihapuskan.

maka sekarang, aku selesa tidak kerja.

tapi takde duit.

lalu aku mula berfikir2.
apakah aku perlu menjilat semua punggung semula.

gaddaym.

mohdismail said...

ah.. dr satu sudut memang itu jilat buntut.. dr sudut mereka2 yg buat, itulah namanya 'pembangunan & kemajuan diri'..

lidah said...

lebih baik tala dari jilat. kalau cebok xbersih kan makan jagung free

waNNa_eXess said...

oh. aku suka baca blog kamu..

Pewaris Reformasi said...

kamu ni,

subjek itu hanya utk kelas khas.

tak percaya?

tanya alak.

siapa alak?

kau pernah dengar carburetor dung?

muahahahaha

Cik said...

suka aku entry kali ini.

nodadosa said...

gua slalu kena mcm nih ngan senior gua.. pass job ke gua.. pastu kalau boss komplen... kluar ayat " ouh ni junior yg bikin " .. kalau boss suka.. dia claim dia yang bikin..

mmg fantat~

Oh-Sugar said...

nanti kalau kau dpt 4 cmne?

nah coklat, pegi agih2kan. :)

mugiwara said...

ouch!
tepat kene kat buntut aku!
semua tu memang amalan aku sejak sekolah menengah lagi....
kadang2 berhasil...kadang2 xde hasil...huhuhu...

blog ni menarik....sbb byk gmbr cuntek2....
ajar sket nk dpt gmbr2 cenggitu...

syuk said...

Memang ni penyakit 'organisasi' yang kita 'diami' skang beb..
Aku amat merasai kehadiran amalan para pengamal paranormal si penjilat bontot nih.

BACK STABBED pun sama, nak naik tikam orang. Puji dari depan, tikam maki caci sumpah dari belakang. BENGANG

Bayar gaji bulanan untuk 'menikmati' bahan jilatan bontot mereka.

Baik keje tanam Bendi, bendi tak marah kat kite, kite dapat hasel lagik ada. Aku DAMN AGREED dengan tulisan lu beb

p/s aku jujur dengan komen nih! Yang tak suka Please STAY AWAY
YES FARAWAY!

Keep on writing my fren!

Violetz said...

Skenyer pic2 am..
Fish eye.. Ske Ske Ske..

Lup-duP said...

ahahaa kalo jilat boNtot bleh dpt hadiah Ipod nanO untuk bufday tak abG am??? hhhahaha

orangorang said...

betul la apa yang ko tulis ni.
senior selalu salah guna kuasa & tanggungjawab utk dapat nama.
bengang betul bila kne bt keje yg bukan keje kita tp org lain yg dpt nama. xmalu agaknya berbangga atas keringat orang lain.

nad said...

budaya jilatjilat punggung ni kat uni & kolej pun selalu je jadi.

yg berusaha separuh mati dapat C.

yang tukang jilat/kipas/aircond dapat A walaupun carrymark berada bawah paras lulus.

dunia mmg tak adil, sebabtu lah ada akhirat.