y a t im

aku berada dalam tahap yang terbawah.. mungkin mati lebih manis dari gula. hmm

asap rokok rasa lebih sedap sekarang. mungkin dengan cara ini lupa segala masalah.
dalam 22 tahun berayah. hilang dah rasa tu.



perit ..lebih perit kerana ia bukan dari maut.
sehari hari perasaan jelik bercampur marah aku makin tebal. makin dalam.
sampai hari ni, aku boleh lemas kot.

57 tahun kot. patut lebih bijak menyusun tingkah laku.
patut dah puas dengan hidup berganti perempuan.
patut dah jinak dengan adik dengan emak. apatah lagi Tuhan

makin hari makin menjadi. sial lah. mungkin kalau aku renung sorang-sorang, boleh basah muka, banjir seluruh serdang.

mengetehui sesuatu yang aku tak mampu untuk ubah. demi emak dan adik.
buat aku makin tak tentu. siapa pun tak tahu. ayah bukan tugas mencari rezki semata-mata.
dan sebagai anak, bukan aku harapkan harta sepanjang masa. aku mahukan bapak, bukan
tanggungan biasiswa.

perluke?

emak risau tanggungan adik lepas ayah pencen ,bi-bil yang perlu dibayar, dan ayah hanya risau tentang blog, internet connection serta gadis-gadis skandal. guna lah akal . kalau emak tau, kalau adik tahu. apa diorang rasa? engkau lelaki, bukan batang..

seronok mungkin. aku masih tak dapat lupa kejadian petang semalam ketika menyelongkar laptop kau. mana potret emak? kenapa gamba perempuan lain? perlu ke bersayang-sayang lagi?

buto lah. babi. aku tak nak jadi macam kau.
banyak lagi untuk aku teruskan. tapi dalam situasi sekarang.
aku sendiri perlukan ketenangan.


sial..fuck you.

24 comments:

ConTengaNcaroTngaroT said...

kamu,cerita hidup kita tampak sama cuma pedih kamu lebih besar..sabar keh..cuma kamu jgn sperti dinyata..my faith on u reli said tht u not gonna b like tht..kamu bahu adik dan emak kamu makanya kene kuat n kering selalu untuk mereka..chill buddy..^_^..

Dyana Halim said...

bila nafsu menguasai minda, itu yg berlaku..smoge tabah mhadapi kehidupan..anda kekuatan mak dan adik ..keep on strong!! :)

nizam.nuri said...

well bro... i know that feeling. been there dude... lebih kurang situasinya... tabah orait... mencarut la puas hati. kau cool.

mollyjinxed said...

orang seperti itu wujud dalam hidup bukan tuk dibenci

these are the people that teaches you.. makes u learn.. makes u appreciate your life more..

makes u don want to end up being like them

alia detsiwt said...

rasanya ramai dah biasa dengan situasi macam ni sekarang. tapi walau biasa bukan ertinya betul. pedihkan... since we know how hateful taht is, we all hope that the next generation will not follow that footsteps but i've seen it happening otherwise.

reformat je laptop tu.

S A M P A H A N said...

i know how fuckin horrible the downess that u r dealing with now..
and no words could cure..

cuba bwk berjumpa Tuhan.
semoga bakal bertemu senyuman.:)

nurbaiti said...

hem..ada juga org lain yang merasakan kebergantungan pada orang yang tak disukai.no choice dude.way to go!

mentallyaddicted said...

ini kisah betul ker tak?
bapak aku skg merenyam dengan perempuan lain in the age of 64!
hahaha.

tugas aku skg menjaga ibu aku sebaik mungkin!
i love u mum!

lidah said...

conteng- thanx fatin.
dyana- yep.. definitely. wu wu
nizam- yeh. aku memang cool... aku xpuas mencarot ni

molly- yeh. baik molly. tp kalau dah benci macam mana?

alia- ahahaha sure will.. nnt i format. haha baru padan muka dia. then bakar modem dengan laptop

sampahan- yeh. baik lah

baiti- i dah nak grad. then kerja. da x bergantung dah lepas ni. yeay

mental- haha betulla. xkan aku nak reka cite aku depress. haha. owh sama la kita. high five.

nad said...
This comment has been removed by the author.
nad said...

>:)<

mollyjinxed said...

yeah
kalo da dibenci
xle buat apa la kan?
kalo boleh nak je dielak.. sebab feelings tu sgt keji

tapi apakan daya
aku pon benci mak tiri aku

miahahahahahaha

xle lari la kot dari perasaan benci tu

marilah kite menukarkan dari perasaan benci tu.. kepada suatu pengajaran..

jgn hidup dengan org dibenci!

sisterofheaven said...

*sigh*

bapak aku muda lagi kot..
baru 48.. but yeah, same prob as yours..

penah gaduh dlu with the whole family.. argghh pedih la klu igt balik.. after confrontin tue, dia ckp xnk jumpa dh pompuan tue..

but now, dh setahun asal jumaat malam dh hilang.. katanya mengajar badminton.. apa surat pun aku xnpk.. ckp ade org sponsor la pejadah.. sekor manusia pun xde aku npk, klu x dulu, time dapat offer habis sume surat, sume gambar ditunjuk..

aku xrasa dia pergi mengajar badminton.. jumaat malam sampailah ahad malam hilang ntah kemana..

sapa baek hati, dan punya mobil?
mari temani saya mengekor bapaku!
hahaa~

lidah said...

oho aku ada mobil . mai mai kite folo mai. bawak raket skali

Perempuan Jomblo said...

aku tak tau ape yang anak buah aku akan hadapi selepas 6 tahun akan datang.

aku la pembela idup diorang.

lidah said...

kau semacam superhero noe. cuma berbuntut besa

nuzuin said...

sekali seret mata, bearair pulak mata. tapi kita pergi nidji kan?

nuzuin said...

ayah, ayah, ayah, (sambil tari tarik tarik hujung baju) ayah janji nanti belikan tora 2 pastu kita pegi jalan jalan naik beca ok?


ayah tak sempat buat tu. ayah balik lambat. ada urusan eksport gundik melaka sempena thaipusam.

alia detsiwt said...

hey dude.

i'm out of the hosp. i knal ramai yg menjadi spy bapak sendiri. tapi bila dah depan2 tak boleh nak buat apa. dia kan bapak?

so, dah format?

the blackpaper said...

semoga kau tabah selalu. hidup ini sememangnya penuh dengan dogaan dan pancaroba, tinggal lagi kita berfikir sedalam-dalamnya, agar kita lalui hidup ini dengan langkah yang benar.

sekian, terima kaseh

yg benar tapi kadang2 tak betul,
pelukis pelan bergaji rendah yang cuba menjadi kaunselor.

Anti Toksin said...

rileks sudey...
ilmu tuhan tu luas...
ilmu manusia terbatas...
kamu tak tahu apa yang ada dibelakang tenlinga kamu pun..
mungkin ada perkara best tuhan nak beri pada kamu..
kan?

chill!

lidah said...

oh baik. trime kaseh toksin

e=two said...

i love ur writing
damn sgt menyentuh
just bersabar ok dengan ur father punya attitude
must be hard 4 you
be patient ok~

lidah said...

oh trime kaseh. sentuh di mana?