Impian salam perantau

Mine was 2002.
9a2c . Haha the c shows how aku benci biologi and bertapa susahnya belajar bahasa arab dgn ustazah nasriah.

Excited ingatkan score spm boleh pergi oversea. Aku teringin nak buat salam perantau. Tapi sebab interview not so good, so last-last matrix je.

So dream of salam perantau went down the drain. Then kat penang matriculation , semua macam start from the scratch kau 9a ke 1a ke, kalau malas mampus kau lah.

So 4 flat matrix , bukan menjanjikan kejayaan juga. Tu hanya bagi aku kemampuan untuk pilih kursus apa aku nak kat university. The hell mann.

So lastly university. Kat sini baru Lah sampai kat jambatan yang connect you with the real world. Masa ni orang tak pandang kau spm apa sekolah mana, berapa puluh subject spm kau, yang penting kalau final cgpa kau barai. Kau barai for good.

So for everyone out there yang amik result spm harini. Flying colors wont give you an express passport to success. And untuk yang tak cantik result, dont worry in a year from now takde sape kisah berapa result spm kau. Move on. Fast.

8 comments:

Fndy said...

true story

nazmi shaarani said...

in-deed

kampong boy said...

yes sir

syamsul fitri said...

hahah.

jalan cerita sama.bila aku plak nak habes belajar ni.

Fiq Vertigo said...

one day.. someday..

yuyu said...

setuju..dulu ms spm, result aku sedap2 ja..masuk poli, berubah..bt yg terbaik, pulun habeh..alhamdullilah sekarang, atas usaha dptlah balasan yang setimpal dgn apa yang aku usahakan :)

sementara nak bangun dan sedar diri tu, menangis puas2 dan lepas tu janji pada diri sendiri xnak mak abah susah hati dah..bila berjaya jgn lupa family ok adik2 semua :)

Nur Yana said...

kmpp best. banyak bunga sakura dan kuda. keh3..

Muhammad Hofiz Achoson said...

today result matric kuar, bro, pray for the best :)