mahluk halus di hari persandingan


cuba teka apa ni? ini adalah mahluk halus dari filem-filem seram melayu.
haaa. tidak sebenarnya. ini adalah pengantin perempuan yang memakai baju kurung putih, tudung putih dan dimekap putih oleh juru mekap yang kejam.

terpanggil aku untuk buat satu entry mengenai dandanan diwaktu hari persandingan.
rata-rata kita mengupah jurumekap yang berusaha sedaya upaya untuk menjadikan semua clientnya putih, walaupun padahakikatnya mangsa mempunyai kulit sawa matang, atau gelap atau kekuningan.

perlu kita tahu disini, pengantin lelaki bukannya mahu mengahwini mahluk halus atau pelakun opera cina yang serba putih. kalau hitam, biar lah hitam, kalau kuning biarkan sahaja kuning,
dan jika sawa matang jangan lah cuba di putihkan. nak ke awak , selepas 20 tahun tengok gamba kahwin sendiri menangis kerana tak mampu menahan seram melihat wajah sendiri di hari persandingan. tidak kan?

jadi bersederhana lah dalam menggunakan bedak.
semua ni gara-gara tengok gamba kahwin rakan sejawat saya.
kejam sungguh penganiayaan yang sebegini.
nauzzubillah

15 comments:

mak cik said...

thou shalt not be victimized by any mak andam on your wedding day. it's a crime i tell you. a crime. ironically, we're obliged to be 'supportive' towards d bride.
"no lah, you r sooo pretty!" dgn muka bersungguh-sungguh.

qierana said...

sgt setuju,tyme saye buat freelance dulu,semua pengantin pompuan da mcm hantu cina....lagi2 bila da lelaki jadi mak andamnya...kesian.

lidah said...

save malay wedding from hantu kak limah

The Wifey said...

bedak compact dah habis kareem..bedak nyonya jadi penyelamat dunia =P

nazmi shaarani said...

hadoi....
haha

penulis.sahaja. said...

anak buah pun lari tgok mak sedare scary mcm tu. haha.

afrohead said...

sesungguhnya kebanyakan solekan pengantin adalah sangat hodoh. namun tidak pula bakal-bakal pengantin baru belajar dari kesilapan rakan-rakan mereka yang telah bersanding lebih awal. lazimnya akan melakukan kesilapan yang sama.

siti zaleha said...

kah kah kah....

benar bagai dikata oleh encik kareem

mizmaleya said...

kah kah kah kah kah 8 juta kali. mujur shuben ai, tak dikejamkan menjadi putih pada hari kahwin kami. eh. hahahaa

Diloz said...

opera cina dowh.
haha

yuyu said...

kena amik iktibar ni..nak bt wedding photoshoot skali seumur hidup..thanks bg nasihat ni ^_^

Anonymous said...

yup..aku dukung anak sedara die, nak bagi kat pupu yg kawin ni, hahah.. paling terus tak mau, scary giler nye mekap, harap pakcik poto edit kaw2 la..kang aku kawin, aku nak natural beauty jekkk..kekekeke...aku ni tak suke mekap!!! cam no nak wat ni..huhu toink

Anonymous said...

yup..aku dukung anak sedara die, nak bagi kat pupu yg kawin ni, hahah.. paling terus tak mau, scary giler nye mekap, harap pakcik poto edit kaw2 la..kang aku kawin, aku nak natural beauty jekkk..kekekeke...aku ni tak suke mekap!!! cam no nak wat ni..huhu toink

Kap said...

@qierana bukan juru andam lelaki, tapi separa lelaki.

Anonymous said...

sikap wannabe yang masih menebal dalam jiwa manusia