untuk sahabat tersayang, taufiq shariff

untuk tengok kau sakit petang jumaat,
aku dah tak mampu taufiq, aku rancang nak jadi kuat depan kau,
tak nak menangis, tapi taufiq, aku tak boleh. aku memang macam ni,
aku memang kuat nangis macam pondan taufiq,
tengok kau sakit macam tu, aku rasa sakit taufiq,
sorry aku terpaksa nangis, aku memang lemah.

lepas dr bagi explanation aku macam yakin sekejap kau akan ok,
cuma dia cakap, personaliti kau maybe berubah 180 degrees.
tapi takpe, as long as kau selamat.

jam 1am, 16 oktober, kau masuk ICU, jantung kau slow, paru-paru kau dah berdarah, badan kau dah mula tak respond to medication.
kitorang lari pergi ICU, tingkat 2, Ampang putri. Sheda tgh dengar explanation dari nurse. Aku rasa Sheda dah habis tabah dah Taufiq, tapi aku rasa gajah yang besar, kena tembak pon jatuh.
apatah lagi ketabahan Sheda.

aku, joe, fadza, fad , kas, dalili, diba dgn marleya masuk tgk kau kat ICU, dah teruk sangat taufiq. Tuhan je tahu, sebak mana hati kitorg tgk kau sakit macam tu. mak , ayah dgn abang kau tgh bacakan Yassin. Tapi ayah kau orang paling tabah malam tu. few minutes lepastu, Adi datang dgn hidd. Semua ada Taufiq, Kuda pon datang bawak teh tarik untuk kau. Semua ada , Pian pon datang, Rahman pon ada. Semua kawan kawan doakan kesejahteraan kau. Dont worry Taufiq, semua orang sayang kau. Azim cakap, orang baik pergi dulu, so yang last, kitorg bajet Joe. hahaha.

ok tak kelakar.
What ever it is, we will tell stories about you Taufiq Shariff,you are a good friend, a brother and a great photographer. and kami redha dengan suratan takdir. Cuma, rindu kat kau tu banyak .
lepasni kurang sorang lepak kat pelita KLCC lepas kerja. aku tak tau macam mana bila ada satu kerusi kosong nanti. rasa macam baru je aku bahan kau dengan Jonas, BF german kau. hmm.

Alfatihah.

28 comments:

razak said...

sedihlah... tapi aku rasa, kawan2 kita semua terbaik. dari topek sihat, sakit, meninggal dan dikebumikan, kita ada dengan dia..

semoga doa kita sentiasa dengan dia.

rarye said...

kita tahu bila seorang baik yang meninggal dunia, even strangers yang tak pernah jumpa akan cuba untuk ceritakan kebaikan Arwah. Dapat di lihat kat fb abg topek sekarang. Taufiq Shariff, semoga ditempatkan di kalangan orang beriman. Al Fatihah.

ஐsHaLLotஐ™ said...

;(

mfo said...

walaupun aku tak sempat berada di sisi arwah masa kat ICU, aku terharu kerana all his best friends were there with him.

dan lihatlah hari ini arwah disayangi oleh raaamai sangat, dan aku pasti rohnya tenang di sana.


aku cuba tahan air mata jantan aku hari ini, tapi akhirnya gugur juga..

glad to have met all of you today (except joe).

taufiq is always surrounded by true good friends. aku juga akan bersama-sama ceritakan kebaikan arwah. Al-Fatihah buat arwah dan doa saja yang mampu kita sedekah kepadanya.

1LDK @ Faizal Omar

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

T.T Allah lebih sayangkan arwah.

ALIA AZHRR said...

Alhamdulillah, dia mesti akan bersenang-senang kat syurga sana sebab pergi dengan senang hati :) Be strong Big Brother.

seorangFifie said...

salam takziah. kuat ye. nanti-nanti turn kita sampai juga.

semoga kenangan yang baik itu kekal dalam ingatan.

fad said...

aku tak malu lah nak menangis kerana kau taufiq kat depan semua orang yang ada malam 16 oct 2010.kau lah idola aku dalam bidang photography.kau sahabat,kau teman,kau abang,kau lah mentor

S.I.D said...

takziah...be strong dude...sume pon akan pergi...alfatihah untuk arwah....semoga Taufiq Shariff ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman...

Joe Zakaria said...

KENAPA AKU LAST???Hehe..

Taufiq will forever be in our heart..

Sue Anna Joe said...

He was lucky to have you all as his friends. Ni namanya kawan hidup sampai mati.

Kas Hariz said...

sampai hari nie..aku masih terbayang moment terakhir kite bersama dia..

terlalu sedih rasa..

Semoga Rohnya dicucuri rahmat..

mizmaleya said...

malam 16 oktober 2010 tu,
aku betul betul tengok
dan saksi
korang adalah tujuh beradik
yang saling bernafas antara satu sama lain
yang saling menompang antara atu sama lain
dan
yang begitu ikhlas dalam hubungan yang pernah aku jumpa

semoga tujuh beradik ini kekal
walau satu sudah terpisah dari dunia
namun cinta antara kalian
akan terus subur bersama

nazmi shaarani said...

he was very lucky to have you guys as his friends; till the end of his life.
al-fatihah

abu farhat said...

innalillah...tak sempat kenal die direct, kenal via taufiqshariff.fotopages. Mmg sangat berbakat. Baru nak linkkan die ke blog aku, tgk2 die dah mwninggal...sangat terkejut.aku pun tgh sebak gila dalam hati, apelagi korang.al fatihah

waspada said...

at least dia dapat juga rasa kena tibai dengan bf German dia.

hmm dia ni gay ke?

HIV? AIDS?

waspada unhealthy lifestyle..

lidah said...

Waspada: jaga mulut kau . Sebelom aku lempang kau bodoh. That was an inside joke. Xde gay xde hiv. Nk ckp tu fikir sikit perasaan semua orang. Lebih baik senyap kalau tak tau apa-apa.

♥ baiti ♥ said...

to waspada:

kau ni mulut dgn kaki lebih kurang je kan?
ape prasaan kau kalo bapak kau mati org ckp bapak kau gay?


to lidah:
*sebak baca entri ni* be strong~ he was lucky to have you as his friend~ al-fatihah~

fazira said...

alFatihah

fynn jamal said...

waspada:

jgn jadi pukimak. masuk rumah orang, lepas tu pandai2 faham lawak keluarga tanpa bagi salam; inilah dia.

kau jgn nak marah kau kena maki ramai orang kat sini. sebab kau memandai. jgn nak kata "sapa suruh buat lawak macam tu" sebab sapa suruh kau main teka2 suka2?

magenta said...

rasanya waspada ni orang sama yang buat lawak kurang ajar kat entry aku kepada arwah kawan aku 2 bulan lepas. cam tak percaya topek dah takda..baru bulan lepas dia komen kat entry pada arwah kawan aku. rasa sedih to lose yet another coursemate :(

zamm said...

Waspada: kalau kau nak buat kelakar, tak perlu buat kelakar mcm perangai gampang mcm tu untuk org yang dah takde.

it's a brotherhood joke.

respect sikit orang. perasaan orang, perasaan ramai orang.

s h e d a said...

Betul kata semua, korang memang adik-beradik/kawan yg paling baik utk dia

Tak pernah sekali pun cerita yg tak best pasal kawan-kawan keluar dari mulut dia. Ternyata arwah Taufiq memang bertuah dapat teman seperjuangan mcm ni

He was a good man with a kind heart. I'm gonna miss him so much. Thanks sebab walaupun dia dah meninggalkan kita, semua masih bertanyakan khabar. It feels nice to have a good friendship like this. Sama-sama doakan kesejahteraan dia di sana

Al-fatihah

tangantulistahi said...

waspada-waspada. kenapa terencat sgt ni?

shaf lina said...

alfatihah

ilya syafeena khalil said...

al fatihah..

ely_yusliza said...
This comment has been removed by the author.
ely_yusliza said...

sedihnya..sya pun pnh alami kwn mninggal tp sbb xcident..meninggal di tmpt kejadian..