kebenaran yang tak selesa


nah. graf forex naik turun yang selalu kita lihat golongan akhir remaja dan umur pertengahan selalu perhati berjam-jam di kedai-kedai mamak , starbuck ataupun di mana-mana sahaja premis perniagaan yang menyediakan perkhidmatan wifi.

oh tidak sebenarnya. ini sebenarnya graph perubahan suhu dunia yang kita record sejak 1.35 juta tahun dahulu. hebat bukan? ye, saya pun tak pasti bagaimana zaman dahulu record temperature dan simpan data untuk digunakan sehingga ke hari ini.
mungkin semua nya berada di dasar laut, dan berdasarkan isotope-isotope oxygen yang saya pun tak faham walaupun saya cuba baca berkali-kali.

mungkin kita tak sedar , atau mungkin kita baru sedar yang suhu sekarang lebih panas dari biasa. matahari 10 am dah setara panas dengan matahari 12 noon 10 tahun lampau.
hakikat climate dunia sebenarnya, suhu bumi bukanlah dari sejuk ke panas, atau dari zaman air batu ke zaman air. tetapi dari zaman air panas ke zaman air batu dan kezaman air.

suhu bumi dahulu adalah lebih panas di mana suhu air laut mencecah lebih 10 darjah celcius dari air laut sekarang. di mana, rumput merupakan sesuatu anugerah dan sukar untuk di jumpai.
dan apabila berlaku pergerakan plat bumi yang saya tak pasti details nya, climate bumi berubah, suhu mula jatuh dan jatuh.

berdasarkan graph, perubahan suhu air laut fluctuate dengan radikal. perubahan turun naik yang sangat besar menyebabkan suhu bumi secara average-nya sekitar 27 degree. dan ketika kita menghampiri tahun 1870, suhuhu bumi mencancang naik. terus ke atas , panas seperti matahari sejengkal atas kepala. Masalah mula timbul apabila perubahan suhu yang tidak seberapa. sepoi sepot sahaja. di mana average suhu bumi berada di sekitar 29 degree and increasing . biasanya, melalui graph dan teori-teori saintific, apabila tindak balas sesuatu benda sudah hampir ke kemuncak, perubahan dan graph fluctuation itu akan berkurang dan sampai ke tahap kestabilan. amaigad mampuslah macam ni.
ini ialah graph suhu di greenland sepanjang 18000 tahun.

dalam masa 18000 tahun, perubahan suhu sebanyak 30 degree F.


kalau ini berlarutan, bejalan kaki kekedai selama 10 minit dah boleh menyebabkan anda menghidap cancer kulit atau berubah warga negara , hangus in short. semua ni gara-gara perasaan marah i bila melihat orang bakar sampah dan pokok-pokok di kawasan rumah i di kerteh. bodoh sangat pakcik-pakcik ni. natang. bodoh macam khinzer

nota: apa yang i tulis tak semestinya betul. hanya dari pemahaman yang i dapat dari pembacaan i . ini adalah lebih baik dari menutup lampu selama 60 minit tanpa faham tentang apa yang sebenarnya terjadi.

7 comments:

amadzlan said...

interesting facts. thanks for sharing kareem!

Chaireel Azizee Mohamed @ Ayub said...

owh..baru tahu...

zaman dulu...mgkn ada time travel yg dah ke sana utk amek suhu..

keh keh

suehanna said...

haha. this is brilliant, i mean. seriously, ini membantu perkembangan minda saya.

Anonymous said...

aku rs ko seorg yg prihatin psl alam sekitar....leh bg pendapat psl:
- novel 'state of fear' (michael crichton)
- teori '2012'

sori sbb jadik anon....mls nk bukak akaun

Ayyman Rahim said...

Good one!

art:tech said...

pollution, betul.
global warming, hoax.

pak_owns takmau introduce.nk ujung tros. said...

suhu m'sia lebih panas dr biasa skrg.ujan kerap pn hnya kurgkn kepanasan seketika.then panas blik..