life is more than these

malaysia dua tiga minggu ni panas,
rasa macam kuali lepas goreng lempeng nyiur.
sambil sedut cigar tak sedap ,
beli kat 7e semalam, sambil-sambil tengok manusia minda besar ikan,
terkinja-kinja nak jadi anjing chiwawa paris.

bosan lah.
kadang-kadang bila duduk macam ni,
kita macam question dengan pilihan kita.
sebelum ni, dalam kepala i, lepas belajar rajin-rajin dan score dalam spm,
i boleh jadi engineer sahaja, nak jadi doktor i tak suka biologi.
tapi betul ke?

or have we made a professional mistakes?

kenapa i tak rasa seronok lagi. sepatutna dah setahun....dah ok dah.
orang kena arrange marriage, lambat laun pun akan muncul rasa sayang.
tapi i ni?

you pernah makan di kokopeli? i rasa , sesiapa yang pergi sana untuk sejam dan makan .
mereka akan balik dan bercerita macam mana mereka juga nak buka sebuah restaurant .
sedap dan aman.

bak kata i,

it takes a smart person to become an engineer, but if u are smart enough, you wont be one.
apa yang i tau, lepas i ada anak nanti, i'll tell him one thing for sure,

sayang, life is more than being and engineer, lawyer or doctor.

6 comments:

sarah said...

dah banyak tahun belajar sains tiba-tiba rasa nak tukar bidang pun ada. aku pun nak cakap benda sama kat anak.

Diari Bongok said...

jadi engineer, lawyer, doctor = bergaji besar dan kaya. ye ke?

skang baru tau kan.

lainlah kalau betul2 minat.. boleh jadi bergaji besar dan kaya. bila betul2 sepenuh hati bekerja.

syuk said...

bisnes bisnes bisnes

delina said...

benar.

tintin said...

aku pulak nak cakap kat anak-anak aku>>>
explore everythng...and have as many experiences as u can in life while u have the chance, never regret... (sambil bayangkan salah sorang itu u...hahahhaha :), come on, jgn sedih2 ye, nanti u 'll find the way u wish, insyaAllah)

mizmaleya said...

kadang kadang hidup rasa tak seronok. tapi fikir, putar balik, banyak yang seronok.

jangan rasa menyesal pada apa yang kita pernah buat dan lalu. tapi patut rasa bangga sekurang-kurangnya kita sudah rasa itu.

kalau mahu 'jalan' jalan terus, jangan pandang belakang lagi. sebab apa yang ada di belakang dan sedang anda jalan adalah pengalaman.

p/s: huh dah rasa poyo pula tiba2 bagi taklimat macam di atas. semoga jiwa anda pantas bergelora semula en kareem