tips paling penting dalam perniagaan

bila orang nak meniaga, kita nak meniaga.
bila orang nak buka kedai kita nak buka kedai.
tapi?
untuk aku sebagai customer, sepatutnya, bila aku masuk ke kedai,
aku tak perlu nak rasa bersalah untuk beri lima puluh ringgit atau duit kertas dua ribu ringgit untuk membeli sugus . kerana bukan kerja aku untuk fikir tuan kedai ada duit tukar atau tidak.

jadi harini aku ke sebuah kedai di paka, terengganu.
aku ambil cokelat, rm3.60 dan aku bayar dengan rm 50, adik di counter tu tanya,
takde duit kecil ke bang?
sori adik, takde..yang ni duit syiling negara lain bukan duit sepuluh sen ni, sumpah.
sementara kat kaunter sebelah, seorang lelaki berumur dalam lingkungan 30tahun nak beli panadol dan bagi rm 50,
bang besar sangat duit ni bang, takde duit kecil ke?
ok lah, bagi saya malboro 20, boleh?
jap, tak cukup duit jugak.

aku jengok dalam mesin duit , cash kosong.
apahal, kat luar kedai tadi sebelum masuk,
aku rasa dia tulis 7E. bukan pasaraya L-mart atau kedai runcit Len seng.

apa ntah masalah.kerja aku bukan untuk sediakan duit tukar untuk peniaga.
itu kerja tokey kedai. sigh.

tak menarik pon, tapi tulah,
come on, bersungguhlah sikit.

12 comments:

YobSumO said...

ahh banyak sgt dah jadi. kat bazar ramadhan lagi banyak. padahal duit kecik ada je aku tgk, tapi nak mintak jugak kat customer. bila cakap takda, tarik muka atau mengeluh. kadang2 rasa nak kasi penumbuk pun ada.

suehanna said...

ahahahaha. adeyhaii.

lidah said...

ala suhananana private. g string btl lah suehanaanana

suehanna said...

hahaha g string dah tak in la lidahh.

lidah said...

haha abes tu skrg pakai apa? Selua dalam lelaki?

suehanna said...

arghh lucah! haha.

lidah said...

hahaha. manada slua dalam lelaki lucah

suehanna said...

slua dalam laki tak lucah lidahh, tapi cuba imagine perempuan pakai selua dalam laki.








tettt. ahahahaha. anyway, just so u know, aku dah follow blog ko sejak zaman ko study lagi ;p sekarang baru ade guts nak tegur.

lidah said...

haha tak selucah lelaki pakai panty haaa. Owwww tq suehananana . ;)

REMY said...

7E tepi koner lot tuh kan..?
hahahaa..saboo ajee leee..
mungkin bos dia baru lepas dtg kutip duet yang shif pagi..=)

Anonymous said...

hahaha ramai da kena ni. confirm. komen dibuat 2011 pada entri 2009.

lidah said...

jauhnye kau baca