hey melayu!!


Kau tau apa Aku paling benci?

"ini lah melayu, tanak tolong melayu"
"melayu dengki dengan melayu, what a waste"
"saya nak tolong orang melayu, bangsa saya"
"buat apa tolong cina tu, dia makan babi"

ye, Aku melayu, Aku mengaku.
tapi Aku benci ayat-ayat orang melayu yang macam ni.
ayat-ayat pondan.

bodoh ke kau?
lemah ?, takde konek ?.
tak reti nak berusaha?

kalau dalam bisnes, kita tak tengok bangsa,
tapi kita tengok the best offer.

kalau berkawan, kita tak tengok india, melayu atau cina,
kenapa nak kisah?
when we were sperms , we look exactly the same.
why bother ?



kalau i rasa kerajaan buang duit hantar syeikh muzafar ke luar orbit.
bukan bermaksud i benci syeikh muzafar, atau i benci dia sebab dia melayu,
or i dengki sebab dia melayu or what the fuck it is.

cuma, daripada kita hantar dia dan habis berjuta.
lebih baik kita guna duit tu untuk research, study, or what ever that would benefit everybody. ni nil , zero , nothing. tu duit cukai semua orang bayar tu.

takpelah, ini apa aku rasa. aku tak cakap aku betul. maybe aku salah.
maybe kita perlu tunggu beberapa tahun lagi, untuk lihat hasil dari hantar angkasawan negara ni dan menghabiskan duit berjuta.

akhir kata, orang lemah je minta sedekah.

29 comments:

KePOMPOM said...

i pun rasa program angkasawan tu satu pembaziran.

KePOMPOM said...
This comment has been removed by the author.
Ligaya said...

pedas tue...

naqibmiller said...

yup..btul tu...
membazir mcm haprak....
byk lagi org susah yang patu ditolong dari wat program tu..
byk lagi anak2 yg xbersekolah yag patut diberi peluang bersekolah...

AL said...

typical malay je yg xnk maju akn ckp gtu. berfikiran kolot hanye nak tlg org sendr. xkn kemane. klu dh mls, menggu org tlg, mmg melayu nombor satu la. aku bkn benci melayu. ic aku pun bangsa melayu. tapi, aku msh xphm ideologi sebegini.



so sad.

Jarri said...

Formula 1!
1Malaysia!

mcm mana? aduh la.

lidah said...

jarri: knape dgn f1?

lidah said...

al: gimme faif

jameel kamil said...

agree but depend on situation...tggu asrama 1 malaysia beb..nak tgk bape ramai plak mati..yg duduk sesama melayu pon mati kena belasah..hehehe...owhh racistnya mulut gua

Anonymous said...

bkn angkasawan 2 free ke coz dr m da wat perjanjian ngn rusia.....mcm sistem barter... cuba google..

lidah said...

anonimus: tapi, kita kena beli 18 jet pejuang kan from russia kan encik anoni?

art:tech said...

u berpandangan luas. i suka.
kalau i gay, i will spend my nights with u and treat u good baby.

benz said...

yerp.. kesian, budak2[melayu] yg i ajar sekarang pun tunggu disuap je semua. bagi peluang buat test pun tanak. haihsss...


p/s:pakcik tu glamer kan, mcm mana2 pegi pun dia ada. kat CM, pudu, shah alam.. mana lagi tah dia pegi

seseorang said...

setuju....sangat

taufiqshariff said...

belom masuk duit beratus juta untuk F1 team baru!!!!

Nabil Fizri said...

pakcik tu jauh lg ensem dr bangang tu

ayu said...

tapi bukan ke dia gi atas tu buat research jugak? sebab salah satu research yang dia buat tu untuk lecturers aku

hawayou said...

masalah ni complex.
as complex as aborigines in australia.
and africans in south africa.

its a deadlock between improving the race and racism.

that is when those retards come in and give 'ideas'.

we just need a few series of revolution. Say ~100 years time.

Bak kata micheal jeksen,
lets just start with the man in the mirror.

-snobbish know it all u would love to kill-

Arjuna Qaseh said...

wah,
silap x amik sain pakcik tu time jump adia harituh..
glamer!

Hafiz Hamid said...

pandangan bersih, aku mampu telan..

mardotti zaaba said...

ah pakcik ni. dia naik train dr kerinchi, selalu turun area pasar seni, masjid jamek. bawak one stack of mags and books. jubah blue black tu

Intan Noorazlina said...

melayu yg macam ni la yg selalu rugi, kalau dah melayu sesama melayu pun nak cekik darah, nak belasah sesama melayu, nak rasuah sesama melayu.. apa cerita ni... kenapa mesti racist kan...

deenalicious said...

tp ape slhnye sayangkan bangsa sendiri kerana kte xkn rugi ape2 pon kecuali kte menolong golongan2 melayu yg XMENGENANG BUDI, YANG XBYR LOAN MARA, XBYR DUIT PTPTN YG MENGEKANG MELAYU LAIN UTK MENDAPAT BANTUAN, DPT TAJAAN JPA/MARA TP XNK BALIK MALYASIA OR DPT BANTUAN2 LAIN KHAS UTK MELAYU TP XDIBYR DENGAN CARA YG SEPATUTNYE. Ade terang2an sesetengah cina yg sayangkan bangsa dorg cth 'ONLY CHINESE JOB APPLICANT WANTED' and jarang kte tgk bangsa lain buat those sort of vacancy notice. mmg dlm constitution ade tulis yg private sector bebas utk discriminate tp jangan smpai xrelevan and unfair. Pasal luaran xakn menentukan kualiti kerja kte.

deenalicious said...
This comment has been removed by the author.
terompahkayu said...

betol betol pemimpin melayu bodoh dan rasis terutamanya umno cap songkok tu. negara ni dibina oleh semua kita. kita adalah anak semua bangsa. kita adalah anak bangsa malaysia!

hilman.teddy said...

GADOH la, apa lagi.

and dear, dont talk about this unless u have the guts to shot all the "malay" in the dewan parlimen.

=D

lidah said...

this is just me. Im not asking everyone to agree with me. Everyone can say anything. i just hate it when ppl being racist and pecaya everything being told and dont have the guts to question . takperlu nak shot siapa2 dlm parlimen. plus im not saying that im right.. Peace dude

Tongue Tongue! said...

pakcik nie mmg da recognize by bla3x. gua lupa. tp teori die dlu2 mmg da terbukti. sbb tue ade sorang mamat nie kasik award kat die.

igt. ilmu bukan untuk org pegi univ je!

Anonymous said...

Kita berhibur jap dengan pantun di bawah, hahaha:

Pagi-pagi, sudah mencemuh,
Si pemandu terus terdiam mengeluh,
Bos ini jenis yang kecoh,
Dapat “Tan Sri”, satu dunia dia heboh.

“Ada pelanggan hendak jumpa”,
Itulah kata si setiausaha,
Bos enggan, mengantuk katanya,
Biarkan pelanggan berjumpa air liur basinya.

Bos memanggil mesyuarat mengejut,
Ada pekerja berjalan bak siput,
Bos pun menengking sampailah semput,
Para pekerja terkentut-kentut.

Dipetik dari buku ‘Alamak, Bosku Seperti Hitler!’