semuanya besar

ye, saya seorang lelaki biasa,
dari keluarga biasa,
x berada, just nice.

nak cakap besar pon, aku rasa x layak.
xpernah layak. sebab aku x fikir ayat-ayat macam ni :

"aku dulu pakai BMW m3, lepas tu aku jual je, sebab x best"

"macik aku own hard rock cafe"

"aku dengan bos kau kawan baik , kitorang main golf sama, dia tu aku sekeh-sekeh je"

"kampung gila kau"

"taknak aku duduk rumah macam kau"



................... tapi hari-hari aku kena dengar ayat-ayat macam ni.
sekali memang kagum. tapi bila ayat sama jaja hari-hari,
boleh mual.

ye aku faham, keluarga kau besar. bapak kau something,
kakak kau kawin dengan adik sultan . yessss.
aku faham. aku bukan budak umur 3 tahun yang kena pesan banyak kali
untuk kencing dalam tandas...

hmm. tapi itulah.

manusia.

kalau aku,
sampai mati aku tak kan guna orang dalam untuk capai sesuatu.
biar aku kat bawah tapi usaha sendiri.
interview aku pergi sendiri.
orang pilih aku sebab aku, bukan kenalan aku.
bukan jiran aku atau bapak aku..

kita ada tangan , kita boleh suap nasi sendiri,
kita ada kaki, kita boleh lompat sendiri,

kalau semua datang percuma,
kenapa kena usaha?

akhir kata, aku menyampah orang guna kabel,
sedara mara untuk capai sesuatu.

takde pride sungguh.
lagi-lagi orang yang belagak dengan, kerabat
pakcik makcik, kakak, bapak , abang ,...


come on. pekak dah ni

9 comments:

Love and Memories said...

biasalah, orang yang tahap intelektual rendah memang kena ada "pertolongan luar".

tapi orang yang menjaja kebodohan mereka, intelektual lagi rendah!

HaNi said...

plug in ur ears.

i don't think that type of person will ever stop talking about their so called berlagak-ness..

buang masa dengar je, kan kan..

_GAdiS_ said...

benar. apa yang anda tulis sememangnya mengambarkan realiti kehidupan sekarang.

msYuz said...

lagi kita jauhi,lagi dia mendekati.

lagi kita tak endahkan,lagi dia laung sorakkan.

......

wat bodo jelah.

=)

zamm said...

i knew it i knew it! as i expected.. mmg mamat ni akan takkan berhenti dgn cakap pasal besarnya perkara yang dia ada. orang mcm ni susah nak stop, sbb they used to talk big. lagi2 bila dia jumpa org yang dia rasa akan kagum dengan kebesaran cakap dia.

tapi dia taktahu pada pandangan mata kita, dia bodoh.

farha ni said...

well. you're right. in a way.

look on the other way round.
siapa sgt boleh dapat job these days whithout even knowing one single bloody somebody?

get back to reality.

life's isn't about living saje after all.

tapi, selamat kenal c: saya farhani.

p0tpet p0tpet said...

yes..btol tuh.. geram sgt2.. kite pnye la penat2 usahe.. tp owg yg ade kabel2 neh suke suki jek dpt.. yela..menatng2 la darah daging die kan.. agak2 la.. owg nk carik mkn sume..
bt0l kate k0..
ape gune d0a..USAHA..n tawakal..kan??
tp ak wase skunk neh mmg pesen zaman owg mmg nk sume sng.. nk sume cpt.. sbb tuh die xpedulik dah ngn pride yg ade kat diri die..

Ladynoe said...

ok la ok la...bontot aku kecik la...ok la....tanak cakap besar lagi. .

Silence said...

orang yang berlagak besar ni, sbenarnye dia xda apa-apa pon.

Sebab dia berlagak atas kesenangan orang lain.

Tu la namanya, orang lupa daratan.

Saya lagi sakit hati, kalau org kampung yang berlagak jadi orang bandar!