ma nu sia adelah peribahasa kejam

dalam kesibukan bandaraya kuala lumpur yang sesak dengan manusia. sibuk. hmm. realiti sekarang. sakit mata nak pandang. dari kanak² dah mula tanam azam. besar nanti aku nak jadi mat rempit. kecil je. tinggi paras pinggang aku, tetek pon x de, entah² piryed pon belom, dah berkepit dengan rempit wannabe, berseluar jeans ketat, cermin mata besar, rambut bewarna dengan ekor yang menjengkelkan, huh, aku besar² tu nak lepak² pon x brani. gila lah. x cukup dengan tu. sedang jalan sekitar bukit bintang, bandaraya maju stylo indah dengan bangunan hipokrasi. terbaring lemah, mengensot, heret badan dengan berbekal tin untuk menagih simpati dan malu.
tak faham. ini bukan kemahuan mereka ni. macam mana boleh si kudung mengheret diri kekiri kanan dan malam menjelang , semua hilang. it's obvious, yang ini kerja manusia lain. jadikan si cacat ni hamba, kuli macai, pekerja . sedihnya lihat. kalau sekadar lihat pasti x rasa. tapi cube renung. fikir sekejap pon jadilah. ape rasanya bile di anaya macam tu skali. malu. malu sangat. mereka nak jugak hidup macam manusia. ada anak keluarga cucu cicit. ade maruah juga. kenapa kita manusia tergamak. hmm. ape je kerja pak pak uniform? heh.saman parking je? saman memandu melebihi hadlaju je.
itu semua benda remeh. hal ini lebih penting. lebih penting dari sebuah keluarga.lebih penting dari segalamasalah negara. benda ni, kalau tak di bendung, sampai bila pon pasti terus . pasti makin ramai. mungkin satu hari, kita boleh jumpa kawan² kita yang terheret sana sini meminta simpati. mmm. manusia kejam. semua musnah. bagi ape pon musnah. malu aku sebagai manusia. sedih Adam sebagai bapa. peri mampus kau manusia.

1 comment:

vangardx said...

wah..bersahja tetapi jelas dan nyata..teruskan berkarya..