Raya keempat

Harini aku dalam mood tak stable.
Lepas semua orang balik kl . Tinggal aku , adik, mama , makngah dan pak ngah.
Tiba-tiba ada rasa sunyi.

Aku mula fikir macam-macam.
One day , kalau aku dan adik kawin,
akan tiba masa mak sorang-sorang .
Aku tak boleh proses rasa sorang-sorang tu.

One day, aku balik kampung semua dah tua mak dah takde , aku tak boleh proses perasaan takde mak .

Boleh peluk cium bila-bila aku suka.
Mengadu berkongsi cerita.
Akhiri setiap perbualan dgn "love you ma" .

hati jadi tak sedap
Mata terus berkaca,
Sebak macam menggunung.

Haih.

dgn mak xpernah aku rasa umur 28.

Walaupun tak macho.
Tapi peduli lah. Hidup sekali je.

7 comments:

yuyu said...

saya kehilangan mak dua bulan lepas. puasa tanpa mak, raya tanpa mak lagi sedih. saya bongsu lagi terasa. takpe, sementara ada masa dan ruang, meleset je ngan mak kita.

yuyu said...
This comment has been removed by the author.
lidah said...

:( susah nak imagine. Sekarang ni mcm semua benda depend dgn dia . Semoga tabah yuyu . Walaupun susah

Anonymous said...

Mak saya ibu tunggal. Ayah passed away dr kecik. Dan dari kecik berazam, macamana skalipun saya takkan biar mak tinggal sendiri, sunyi. Masa nak kahwin pon cakap dgn bini, kami akan tinggal dgn mak. Now, alhamdulilah, dah jadi bapak, rumah bebetul seblah rumah mak. Boleh saling tengok , anytime. You decide brother.

Wan Zulqhairi said...

nak tak nak kita kena lalui juga. tapi untuk menguatkan hari-hari kita, aku selalu fikir yang perpisahan itu hanya sementara sebab kita akan jumpa balik mak kita di kehidupan yang kekal nanti. InsyaAllah.

gdsjht said...

takut kan? :(

Anonymous said...

kadang sampai doa bia aku yang mati dulu before ibu, supaya x perlu merasa ranap hilang ibu.