bujang

jangan kawin,
kalau setakat tak nak rasa ketinggalan sebab semua kawan-kawan dah kawin,

jangan kawin,
kalau niat setakat nak show off,

jangan kawin,
kalau tak mampu,

jangan kawin,
kalau sayang diri sendiri lebih dan tak reti nak bertolak ansur

kahwin sebab dah ready, to love someone more than yourself,
dahulukan keperluan orang lain,
baru diri sendiri.



aku pun belum kahwin,
tapi aku rasa,
love and respect should be at the same level,
cinta tu boleh pudar,
tapi , hormat dan tanggungjawab is what makes some couple
stay strong together. dan in time sayang tu akan  makin kukuh.

hormat dengan pasangan is what stops you from doing things behind their back,
hormat dengan pasangan will determine how you treat them,
hormat dengan pasangan akan buat kau tak berkata buruk tentang mereka pada orang lain,
hormat dengan pasangan akan buat kau lebih sayang .


treat people the way you want to be treated.
but if they don't bother to respect and treat you like you deserve,

no point.

but who am i to say,
aku pun belum ke mana.

tak semestinya awal tu untung,
tak semestinya lambat tu rugi.

dalam hal ini, phrase early birds get the worm tu tak applicable.

love you
Lidah



15 comments:

karenontheshore said...

ok..x jadi kahwin. haha

apa yang kau kata tu mmng benar

bukankosong said...

haha

aku pun tak ready lagi

Anonymous said...

Xde duit nak kawin

Badrullah Anson said...

klu kawin sbb nak tetek leh?

gadis said...

setuju 100%!

MONOLOG SIPOLAN said...

i nak kawen..yahooo!

dz zain said...

terbaik!!!

bleh visit n follow...
http://inisayatau.blogspot.com/

eira eixora said...

kawin adalah cinta diiringi tanggungjawab.

betul, bila bersedia br kawin. bukan sape cepat sape dapat. eh! bukan. hehehe

Anonymous said...

la...en lidah belum kawin...erm...

aenmatderis said...

yeke?

Anonymous said...

aku 26 tahun,belum kahwin.sb perempuan,org dok bertanya, tapi aku tahu Dia tahu aku belum bersedia,wlpun aku rasa dah sedia. Apa kau tulis,betul.

Anonymous said...

poyo

Muhammad Hofiz Achoson said...

GF ajak kawin, dia cakap hantaran RM15k JE, aku cakap kat dia kalau hantaran RM5k pun belum tentu aku mampu, tak kawin la jawabnya, hahahah.

naziyatul fatihah said...

loike it...
nak share :)

Anonymous said...

Nak sambung nasihat. . .

Tapi yang dah kahwin, toksah la bodoh sangat citer keburukan pasangan dan hasut pada kawan yang hampir jadi andartu agar jangan kawin. Jodoh masing2. Kalau pasangan ko gtu, jangan lupa pikir sebenarnya kau pon macamtu.
Sebagai tanda peringatan. Kesian pada kawan yang bodoh tu tak kawin hanya kerana dengar cerita bangang masalah rumah tangga orang lain.
Itulah kita, terlalu sibuk mahu tahu celah kangkang orang daripada kangkang sendiri.
Sekian.

Ehh, apa aku merapu ni.. Haishh