sekarang

orang jahat bukan sentiasa buat jahat.
kalau Bush sedekah pada fakir miskin, 
bukan jatuh hukum rasuah.

begitu juga dengan orang baik,
tak semua perbuatannya menjadi amal ibadat.
termasuklah seorang ustaz yang merasuah polis,
tak boleh dianggap sebagai sedekah amal jariah .

tindakan memfitnah seorang pencuri mencuri kerana kelaziman sifatnya.
apatah lagi tuduhan mengandung anak luar nikah pada pasangan yang sudah sah menjadi suami isteri.
memfitnah kerajaan melakukan penyelewengan tanpa bukti ,
menuduh pembangkang melakukan kemungkaran tanpa saksi dan alibi.

kadang kala, 
masa kita berbual, kita tambah perisa,
tak tahu mana hujung pangkalnya,

sibuk nak mengata syarikat minyak menaikkan harga,
sibuk dengan spekulasi kewangan negara.
kalau betul tak apa,

kadang kala
kita ni sokong membuta tuli,
sampai buta dah tak nampak .
macam bercinta.
dah tak nampak purpose semua ni,
jangan sibuk nak salahkan gen y kalau semua malas dah nak mengundi,




sama je semua.
kiri kanan . sama je.

sibuk berebut kerusi.
dah dapat , 
terus duduk tinggal janji.

4 comments:

Si Kacak said...

terbaek!!! people always label others based on what they saw or heard, tapi reality isn't always like that. one more thing, kalau orang buat jahat sekali, semua amalan baek nye terhapus dari mata hati kita an :) PEACE

Sid Algronjh said...

betul...masing2 ada agenda tersendiri...

eira eixora said...

saya sokong 120%

Anonymous said...

"sibuk duk berebut kerusi
dah dapat ,
terus duduk tinggal janji."

xberapa nak setuju. xo