orang tua mulut longkang


baru 2 tahun aku rasa macam dah fed up.
tak sampai 2 tahun rasanya.

mungkin dah tua, semakin hampir kepada menopos,
mula lah diserang sindrom putus haid.
awak jangan ingat wanita sahaja, lelaki pun ada.

di tempat kerja saya,
ada lelaki tua yang hari-hari membebel kerana sering dibebel.mungkin dia lupa yang apa dia tak suka tu , hari-hari dia buat.
atau mungkin dia ingat saya suka dengar dia mengata semua orang.
pagi-pagi dah mengata yasser dengan atan.
kutuk hana.
kutuk proses engineer. kutuk senior manager.
umur dah tua, tapi mulut macam longkang. anak menyanyi nasyid.

dia rasa dia pandai sangat.
dia juga rasa anak dia suara sedap sangat.
tak sedar diri atau mungkin pekak dan tak tahu beza menilai ,
mana satu intan mana satu kaca. kalau kau duduk dengan dia, semua orang suara tak sedap,
lagu tak bagus. paling hebat anak dia lah kalau kau nak tau.

kadang-kadang, sabar tu ada tahapnya pakcik..

saya nak hantar kawan saya tertelan paradiethylbenzene pergi klinik, saya kena maki.
bodoh , bangang, lurus, kayu..
dan sekali lagi harini, saya rasa macam kena ludah di muka,
bila dia marah saya tak tentu pasal, dalam bilik mesyuarat.
macam biasa saya menjawab.
tapi saya cuba sabar , kalau ikut hati saya dah lempar pen pada muka dia. cibai..

tak pelah. masuk kali ni dah dua kali.
terima kasih atas tunjuk ajar .

mulai esok,
tengok lah.

pukimak

13 comments:

NURSAKINAHBTMOHDSOLEH said...

ini mesti boss ***** sabar byk kareem ;)

Ayyman Rahim said...

Orang tua kan selalu rasa betul!

melur_itu said...

tu la klau org datang umah 3 hari jer jd tamu....klau dh masuk kali ke3 owg maki2 kita tkyah sabor...cepuk jerr....

Marina Ina said...

orang tua memang begitu.

Sebab kebiasaannya mereka merasakan aku paling dahulu makan garam. dan juga petai.

maka oleh itu mulut aku bau longkang!

Anne M. said...

nak fresh air tak?
sini banyak ada

orgTM said...

kesian....begitu ker reem....sabor eh..marii ar sini...tp sini teruk lagi..hahaha...x lama dah dia tuh...nak pencen dah pun .Telan je lah seketika..kerja dengan berhemah..ur the boss..

S.I.D said...

balas kalau berbaloi...

S.I.D said...
This comment has been removed by the author.
S.I.D said...
This comment has been removed by the author.
Pekerja Kontrak said...

tikam je... xpun ko bagi je kasut ko kat mulut die....

Anonymous said...

kau prnh dgr prkataan bunuh ?

Anonymous said...

Bro,cakap siang pandang2,malam dengar2.U shud be prepared 4 the risk,mamak tu makan dalam ooe,mulut manis didepan aje,kat belakang bro pun dah nampak kan,so be careful and be prepared.

lidah said...

haha. thank you anoni. aku macam dah prepare. kalau dia nak buat apa-apa. kutuk aku ke . aku ok je. aku pon dah prepare resume. kerja mcm ni, buat aku rasa menyampah.